Eureko legt conflict met Poolse staat bij

De Nederlandse verzekeraar Eureko heeft gisteren een langslepende ruzie bijgelegd met de Poolse staat over de machtsverhoudingen bij de grootste verzekeringsmaatschappij van Polen, PZU. De partijen nemen elk voorlopig genoegen met een minderheidsbelang in PZU.

,,Wij krijgen geen meerderheid, maar de Poolse staat evenmin'', zegt Eureko-woordvoerder Lorrie Morgan. ,,Dat was erg belangrijk voor ons.'' Warschau heeft toegezegd dat het medio volgend jaar zijn huidige meerderheidsbelang in PZU zal terugbrengen met 20 procent, via een beursgang.

Verder is afgesproken dat het belang van Eureko in PZU voorlopig niet boven de 40 procent mag uitkomen. Eureko heeft daar vrede mee. Morgan: ,,Ons voornaamste doel was om PZU beursgenoteerd te krijgen. We willen dat het bedrijf op transparante wijze wordt geleid.''

PZU is in de afgelopen jaren geregeld het middelpunt geweest van financiële schandalen en politieke touwtrekkerij.

Eureko stapte in 1999 in PZU. Er werd vastgelegd dat de Poolse verzekeraar in 2001 naar de beurs zou gaan en dat Eureko dan een extra belang in het bedrijf mocht nemen. Maar later kwam de Poolse regering hier onder druk van het parlement op terug, omdat Eureko met deze deal feitelijk de zeggenschap zou krijgen over PZU.

Onlangs is de zaak, die Polen internationaal een slechte naam heeft bezorgd als handelspartner, voorgelegd aan internationale arbitrage. De Poolse minister Jacek Socha (Schatkist) liet het parlement herhaaldelijk weten dat de regering die zaak dreigde te verliezen en dat er dan miljoenenclaims zouden volgen. ,,Sinds 1999 hebben we te maken gehad met negen verschillende ministers van Schatkist'', zegt Morgan van Eureko. ,,Socha heeft uitzonderlijke bereidheid getoond om tot een compromis te komen.''

De deal is mogelijk volgende week al rond. Gisteren ging de ministerraad akkoord. Vandaag spreekt het parlement zich uit. Tijdens de in mei of juni verwachte beursgang mag Eureko zijn belang van 21,8 procent uitbreiden met 5 procent. Eureko is ook van plan om het belang van de Poolse Millenniumbank over te nemen, waarmee het totale belang van Eureko in PZU uitkomt op 36,8 procent.