Dutchbird dreigt failliet te gaan

De chartermaatschappij Dutchbird dreigt alsnog failliet te gaan nu de Amsterdamse zakenman Erik de Vlieger zich uit de onderneming heeft teruggetrokken. De maatschappij met ongeveer 250 werknemers werd enkele weken geleden overgenomen door de Exel Aviation Group, waarvan algemeen directeur en aandeelhouder Harm P. vorige week werd gearresteerd. De Vlieger zegt geen verantwoordelijkheid te kunnen nemen voor Dutchbird, omdat het op naam van P. staat.

Vakbondsbestuurder Michel Rog van De Unie is verbijsterd over de beslissing van De Vlieger en overweegt juridische stappen te ondernemen om de zakenman alsnog te dwingen de verantwoordelijkheid voor Dutchbird te nemen. Volgens Rog is De Vlieger feitelijk de bestuurder van Dutchbird. ,,Ik heb het helemaal gehad met die meneer. Kennelijk wordt het hem allemaal te heet onder de voeten.''

Dutchbird zou volgens De Vlieger later ingepast worden in de Exel Aviation Group, waarvan De Vlieger samen met vastgoedhandelaar Niek Sandmann 85 procent van de aandelen heeft. De gearresteerde directeur had 15 procent van de aandelen.

In een verklaring stelde De Vlieger gisteren dat Dutchbird ,,juridisch en operationeel uitsluitend valt onder de verantwoordelijkheid van de heer Harm P. Ook na herhaaldelijk verzoek heeft niemand van ons toegang gekregen tot de heer P. en wij hebben dus niet met hem kunnen overleggen over alle aspecten van Dutchbird.'' P. zit vast op verdenking van afpersing, valsheid in geschrifte en witwassen.

Directeur Mosselman van reisorganisatie Sudtours zegt dat er voldoende reservecapaciteit beschikbaar is om bij een eventueel faillissement passagiers toch te vervoeren. De komende kerstdagen vliegen duizenden passagiers via Sudtours naar vakantiebestemmingen als de Canarische eilanden. Mosselman verkocht drie weken geleden het aandelenpakket Dutchbird aan de Exel Group. De overdracht van het aandelenpakket vond plaats in aanwezigheid van Harm P., maar volgens Mosselman was De Vlieger voortdurend op de hoogte van alles wat er bij die aandelenoverdracht is gebeurd.

Volgens De Vlieger zelf stond hij tot afgelopen maandag ingeschreven als bestuurder van Dutchbird, maar heeft hij zich uit laten schrijven omdat hij geen bedrijf gaat besturen waarvan de enig aandeelhouder ,,in de petoet'' zit.