Duits schuim

Zoals beloofd volgt hier een recept voor het verwerken van de 5 eiwitten die resteerden na het maken van de crème renverseé (recept 13 december).

Bewaar de eiwitten desnoods enkele dagen in een afgesloten jampot in de ijskast totdat het uitkomt om er een feestelijk nagerecht mee te maken. Van de 5 eiwitten wordt een royale schuimtaart gemaakt van drie verdiepingen. Daar is stevig schuim voor nodig, zodat wordt uitgegaan van zogenoemd Duits schuim. Bereiding: Verwarm een heteluchtoven voor op 100° C. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Teken met behulp van een schoteltje van 18 cm doorsnede drie cirkels op het bakpapier; twee op het ene bakblik en een derde cirkel op het andere. Klop de eiwitten met een handmixer tot luchtig schuim. Strooi er dan al kloppend de suiker en vanillesuiker bij tot deze is opgenomen in het schuim. Plaats de kom boven een pan met zachtjes kokend water die op laag vuur staat. Klop het schuim nu verder gedurende circa 2 minuten tot het enigszins taai is geworden; klop het schuim vooral niet te lang boven het waterbad want dan verliest het zijn souplesse. Verdeel het schuim over de 3 cirkels en strijk het in een dikke laag gelijkmatig uit met de achterkant van een lepel. Bak het schuim in de lauwwarme oven gedurende 1 1/2 uur, draai de oven uit en laat het schuim in de gesloten oven afkoelen. Neem het van de bakplaat af en bewaar de verkregen schijven meringue in een goed gesloten trommel (tegen het vocht) tot gebruik. Maak de schuimtaart vlak voor gebruik op. Verdeel de slagroom in een dikke laag over de 3 schijven meringue. Garneer de eerste schijf met plakjes banaan, de tweede met dobbelsteentjes mango en de derde met passievrucht (of gebruik frambozen – die zijn tegenwoordig zelfs 's winters te krijgen, evenals aalbessen). Stapel de schijven op elkaar, zet ze op een mooie schaal en zorg dat de schijf met passievruchten of frambozen de bovenste is. Er kunnen natuurlijk ook andere combinaties met verse vruchten worden gemaakt maar deze is bijzonder lekker.

Morgen: appeltaart.

    • Florine Boucher