Dollar cruciaal voor economie in 2005

Een verdere daling van de Amerikaanse dollar kan het herstel van de Nederlandse economie ernstig ontregelen. Bij een permanent zwakke dollarkoers van 1,42 dollar per euro, tegen 1,33 dollar per euro vanmorgen, bedraagt de economische groei in 2005 slechts 1 procent.

Dit blijkt uit berekeningen van de Nederlandsche Bank in het kwartaalbreicht dat vanmiddag is vrijgegeven. In zijn prognoses voor 2005 calculeert de centrale bank een verdere dollardaling niet in. De bank toont zich relatief optimistisch met een groeiprognose voor de Nederlandse economie van 1,7 procent in 2005 en 2,5 procent in 2006.

Het Centraal Planbureau toonde zich vorige week veel pessimistischer in de vooruitzichten voor volgend jaar, en gaat uit van een economische groei van 1 procent in 2005. De Nederlandsche Bank hanteert de gemeenschappelijke prognoses van de gezamenlijke centrale banken in de eurozone als uitgangspunten voor dollar en rente. De Amerikaanse dollar blijft in die prognoses stabiel op 1,29 dollar per euro.

Als gemiddelde olieprijs voor 2005 wordt 44,4 dollar per vat Brent-olie gehanteerd. De olieprijs heeft, evenals de dollarkoers, een majeure invloed op de uitkomsten van de voorspellingen voor 2005. Inclusief de uitwerking op de internationale economie, scheelt een olieprijs die 20 procent afwijkt van de centrale prognose in 2005 al 0,2 procent economische groei, en in het jaar daarop 0,5 procent. Het netto nationaal inkomen valt in dat geval, met 0,7 procent in het eerste jaar, nog lager uit door de inkomensoverdracht naar de olieproducerende landen, aldus de Nederlandsche bank.

De prognose van 1,7 procent economische voor 2005 komt overeen met de voorspelling die de Rabobank vorige week deed. Deze bank zag een economische groei van 1,75 procent. Rabo-bestuursvoorzitter Heemskerk zei bij die gelegenheid dat er niet ,,te paniekerig'' moest worden gedaan over de vooruitzichten.