Bij Bastos klinkt de juju door

Wie in het achterhoofd houdt dat Waldemar Bastos een tijdje onder de vleugels van David Byrne heeft geopereerd, kan gemakkelijk zelf bedenken dat deze Angolese zanger er geen al te stijlzuivere, fokloristische opvattingen op na houdt. Al op jonge leeftijd zag deze uitstekend geconserveerde vijftiger heel wat van de wereld. De penibele politieke situatie in zijn thuisland bracht hem niet alleen in de cel, toen de Portugezen er nog de baas waren, maar ook door het hele Oostblok, Cuba, Brazilië en, uiteindelijk, Portugal, waar hij nog steeds woont.

Vooral zijn verblijf in Brazilië, waar hij zijn solodebuut Estamos Juntos opnam, heeft sporen nagelaten in zijn ontspannen, melancholieke geluid, waarin de fraaie klank van het Portugees voor warme, saudade-achtige associaties zorgt. De inbreng van het Turkse strijkorkest op zijn laatste album Renascence, waarin reggaeproducer Paul 'Groucho' Smykle de hand had, laat zich wat lastiger verklaren, maar mag er in zijn discrete inzet best wezen.

Live laat Bastos zich begeleiden door een bescheiden band van twee slagwerkers, basgitaar en twee gitaren. Los van die exotische invloeden klinkt zijn muziek doorgaans als een samenvatting van de Afrikaanse gitaarpop-traditie. In de soepeltjes krullende gitaarlijnen hoor je net zo goed de Nigeriaanse juju terug als de soukous uit Congo. Ritmisch gesproken klinkt het dankzij een voortvarende drummer af en toe wel wat versimpeld, maar dat is doorgaans een goede manier gebleken om zulke muziek aan een westers publiek te verkopen. De percussionist maakt veel goed met zijn inkleurwerk op kleine instrumenten, terwijl hij ook heel aardig vogelgeluiden kan nadoen.

Daarmee liggen de associaties met een nachtegaal voor het oprapen. Bastos' grootste kracht ligt niet in zijn eigen liedjes, soms hoogst memorabel en soms uitschietend naar de kitsch. Het is zijn eigenaardige, jubelend hoge stem, waarmee hij, als hij werkelijk de geest krijgt, ook uiterst welluidend kan klagen. Ook als hij buiten het bereik van zijn microfoon stapt blijken de kwaliteiten van zijn stem ver te dragen.

Concert: Waldemar Bastos. Gehoord: 14/12, Oosterpoort Groningen. Herhaling 15/12, Burgerweeshuis Deventer, 16/12, Concertzaal Tilburg, 17/12, RASA Utrecht, 18/12, Doelen Rotterdam, 19/12, Tropentheater KIT Amsterdam, 8/2, Melkweg Amsterdam.

    • Jacob Haagsma