Auteurs uitgever Veen niet naar PCM

Uitgeefgroep Veen, Bosch & Keuning gaat in zee met de Noordelijke Dagblad Combinatie (NDC). De fusie met het kranten- en boekenconcern PCM Uitgevers is daarmee van de baan. Dat heeft Veen, Bosch & Keuning gisteren besloten.

De fusieplannen met PCM, een van de kandidaten waar serieus mee werd gesproken, wekte veel onrust bij de auteurs van Veen, Bosch & Keuning (VBK). Schrijvers als Geert Mak, Renate Dorrestein en Adriaan van Dis schreven een brandbrief aan grootaandeelhouder C.V.C. Capital Partners waarin ze dreigden hun uitgeverij te verlaten als de fusie zou doorgaan.

Bert de Groot, directeur van VBK, meldt dat er in de onderhandelingen verregaande waarborgen zijn gevraagd aan Apax, het concern waartoe PCM behoort. ,,VBK staat zich erop voor de uitgeverijen binnen het concern veel handelingsvrijheid te geven,'' aldus De Groot. ,,En hoewel men ver ging in het geven van garanties, hebben we er toch vanaf gezien.'' Als belangrijke reden noemt De Groot de weerzin tegen een fusie met PCM bij zowel auteurs als personeel – onder wie Tilly Hermans, die drie jaar geleden nog vertrok bij PCM. Volgens interim-directeur van de boekendivisie van PCM, Ben Knapen, was het vooral een financieel besluit: ,,Ik vermoed dat NDC gewoon meer geld heeft geboden.''