ANWB-test: garages presteren slecht

Ruim de helft van de garages haalt geen voldoende voor het uitvoeren van autobeurten. Dat blijkt uit een steekproef van de ANWB, waarvan het resultaat vandaag in het blad Kampioen verschijnt. Veel garages brengen hun klanten reparaties in rekening die niet zijn uitgevoerd. Ook zien veel automonteurs allerlei gebreken over het hoofd.

De steekproef is uitgevoerd bij 109 garages. Slechts vijftig van de geteste garages scoorden voldoende. ANWB-directeur G. van Woerkom noemt deze ontwikkeling zorgelijk. ,,Wij hebben 109 auto's laten testen en daarbij scoorden de garages gemiddeld een 5,6. Wij en de automobilist zijn hier niet blij mee.''

Volkswagen-dealer Wittebrug in Den Haag haalt met een 0 duidelijk het slechtste rapportcijfer in de ANWB-test. Dit bedrijf zou veel zaken op de rekening zetten die het niet heeft gedaan. Het bedrijf repareerde de uitlaat, schokbrekers en het koelsysteem niet, hoewel ze defect waren. De Jongs autobedrijven in Leiden, een Citroën-dealer, kreeg met een 8,7 de beste beoordeling.

De garages leren kennelijk niet van hun fouten, want ze scoren nog iets slechter in vergelijking met een soortgelijk onderzoek dat de ANWB tien jaar geleden uitvoerde. Destijds beoordeelde de organisatie de garages gemiddeld met een 5,8.

De ANWB heeft de testauto's in de nieuwste steekproef van tevoren geïnspecteerd. Onderdelen die vervangen moesten worden, had de organisatie gemerkt. Ook bracht ze bewust gebreken aan.

Uit de steekproef bleek dat meer dan de helft van de garages standaard ruitenvloeistof in rekening brengt terwijl het ruitensproeierreservoir al vol zat. Ook vervangen garages geregeld onnodig V-snaren en brengen ze ten onrechte nieuwe brandstof-, lucht- en oliefilters in rekening.

De ANWB gaat geen aangifte doen van strafbare feiten. ,,Daarvoor moet je een diepgravender onderzoek doen. Dit was een steekproef, meer een kwaliteitstest'', aldus een woordvoerder van de belangenorganisatie. Van Woerkom hoopt dat de branche conclusies verbindt aan de uitkomsten van het onderzoek. ,,De branche is aan zijn stand verplicht om te werken aan de kwaliteit.''

De bond van garagehouders Bovag wil eerst het onderzoek zelf lezen voordat zij kan reageren op de uitkomsten.