Amerikaanse rente weer omhoog

De rente in de Verenigde Staten is gisteren opnieuw verhoogd. De rentestap en het bericht dat het handelstekort wederom een record heeft bereikt, konden beurshandelaren niet afschrikken. De koersen op Wall Street sloten iets hoger.

Het stelsel van Amerikaanse centrale banken (Fed) verhoogde het belangrijkste rentetarief van 2 procent naar 2,25 procent. Met de verhoging – de vijfde al dit jaar – wil de Fed langzaam maar zeker de rente terugbrengen naar een `neutraler' niveau, wat volgens economen ligt rond de 3,5 procent. De huidige rentestand is nog steeds laag in historisch perspectief. De Fed verlaagde de rente naar 1 procent de afgelopen jaren in een reactie op de economische stagnatie. Sinds begin dit jaar wordt de rente weer stap voor stap omhooggebracht.

De rentestap werd positief ontvangen op de aandelenbeurs. Een renteverhoging is meestal reden voor een koersdaling omdat aandelen minder aantrekkelijk worden. De stap van gisteren was echter verwacht en werd gezien als een teken dat de Fed vertrouwen heeft in de economische groei. In een commentaar stelde de Fed dat de inflatie redelijk laag blijft, waardoor de rente de komende maanden gecontroleerd kan stijgen. De Dow-Jonesindex sloot 0,4 hoger en de Nasdaq 0,5 procent.

De hogere rente is ook nodig om buitenlandse investeerders aan te blijven trekken. De VS moeten elke dag een kleine 2 miljard dollar aantrekken om het tekort op de betalingsbalans te financieren, waardoor de schuld tot enorme proporties is gestegen.

In oktober steeg het andere grote tekort – het tekort op de handelsbalans – met 8,9 procent naar een record van 55,5 miljard dollar, aldus het ministerie van Handel. Het tekort – dat laat zien dat de waarde van de importen hoger ligt dan die van de exporten – was veel hoger dan de ruim 52 miljard die economen hadden verwacht. Vooral de onbalans met China nam toe. De VS importeerden meer dan ooit uit het Aziatische land, waardoor het handelstekort met China opliep naar 16,8 miljard dollar, de achtste maand op rij dat het tekort steeg. Ook de import van dure olie zorgde voor een stijging van het tekort.