Akkoord duurzame energie arme landen

Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking), bedrijven en ontwikkelingsorganisaties hebben gisteren een contracten ondertekend voor vier projecten waarmee de komende jaren 6,8 miljoen armen in onder andere Sri Lanka, Nepal en Vietnam toegang krijgen tot duurzame energie. Dat deden ze tijdens de conferentie `Energy for Development' in Noordwijk.

Door de projecten kan Nederland grotendeels zijn belofte waarmaken om uiterlijk in 2015 tien miljoen mensen te voorzien van moderne vormen van energie. Die toezegging deed Nederland in 2002 tijdens de wereldtop over duurzame ontwikkeling in Johannesburg.

In een van de projecten zorgt de ontwikkelingsorganisatie SNV er met lokale bedrijven en banken voor dat 1,3 miljoen mensen in Azië uiterlijk in 2011 toegang krijgen tot energie uit biogas. SNV is reeds betrokken bij dergelijke projecten in Nepal en Vietnam.

Op de conferentie bespraken vertegenwoordigers van overheden, het bedrijfsleven (waaronder Nuon, Shell en ABN Amro) en niet-gouvernementele organisaties de problemen rond armoede en energie. Naar schatting 1,6 miljard mensen hebben geen toegang tot elektriciteit of andere moderne vormen van energie waardoor het moeilijker wordt wordt om uit de armoede te komen.

Maar economische groei veroorzaakt juist weer meer milieuverontreiniging. De vraag naar energie en de uitstoot van CO2 zullen volgens een recent rapport van de het Internationale Engergie-agentschap (IEA) in 2030 met 60 procent gestegen zijn.

Om dit probleem op te lossen zijn grote investeringen nodig, zo benadrukten sprekers op de conferentie. De EU is van plan de energiesector in ontwikkelingslanden met 250 miljoen euro te ondersteunen. De Wereldbank zegde toe dat haar investeringen in duurzame energie jaarlijks met 20 procent zullen stijgen.

Minister Van Ardenne sprak ook de energiebedrijven aan. Zij kiest voor een marktgerichte benadering, waarbij overheid en bedrijfsleven samenwerken in projecten voor duurzame energie. ,,Bedrijven willen investeren, want ze hebben veel te winnen als armoede in de wereld bestreden wordt'', aldus de minister.

De Oegandese minister van Energie, Syda Bumba, constateerde dat bedrijven weinig trek hebben te investeren in energie. ,,We hebben in Afrika zon, wind, water en olie. Nu is het tijd dat de bevolking toegang krijgt tot die bronnen.''