Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aandacht voor de internationale conferentie Energy for development in Noordwijk over `toegang tot duurzame energie' in de Derde Wereld. Verder reportages over wie er aan spruiten verdient en stervensbegeleiding voor aids-patiënten en oudere homo's. Ned.2, 18.25-19.05u.

Nova. Aandacht voor de bevestigingen van prins Bernhard over een aantal dubieuze zaken in zijn leven in de Volkskrant. Ned.3, 22.20-23.10u.

Eindrapport Commissie-Duivesteijn. Rechtstreeks verslag van de presentatie van het eindrapport van de tijdelijke commissie infrastructuurprojecten (commissie-Duivesteijn). Morgen, Ned.2, 12.10-13.10u.

DOCUMENTAIRE

Andere tijden. Aandacht voor de vraag of Turkije wel of niet tot Europa behoort. Turkije wil graag tot de EU toetreden. Ned.3, 20.55-21.30u.

't Zal je maar gebeuren. Isaiah en Carol stonden in hun `vorige' leven bekend als pooier en prostituee. Hij hield er met de opbrengst van handel in drugs een extravagante levensstijl op na en maakte daarmee grote indruk op Carol. Na een aanslag op Isaiah die hij overleefde kwam er een verandering in hun leven. Ned.1, 23.10-0.05u.

PRAATPROGRAMMA

TV-show. Gesprek met internetinvesteerder Roel Pieper over Philips, de overval op zijn zwaar bewaakte huis in mei 2003 en zijn politieke ambities. Verder een portret en optreden van de Hermes House Band. Ned.2, 20.35-21.25u.

Het elfde uur. Onder meer een gesprek met commissaris van politie Amsterdam-Amstelland Max Daniel over het project dat zich richt op veelplegers. Ned.1, 21.55-22.40u.

Barend & Van Dorp. Gast is Loan Son die begin jaren tachtig samenwoonde met Boudewijn Buch. Morgen is de geboortedag van Buch. Trijntje Oosterhuis en Candy Dulfer treden op. RTL4, 22.50-23.50u.

CONSUMENT

Keuringsdienst van waarde. Vooral hilarisch programma over tandpasta-producenten, witte tanden, mooie meiden en mooie mannen. Ned.3, 21.30-22.00u.

FILM

Cradle Will Rock (Tim Robbbins, 1999, VS). Aantrekkelijke soufflé reconstrueert roemruchte episode uit de historie van de politiek geëngageerde cultuur van New York: de in 1936 door een 21-jarige Orson Welles, in opdracht van een werkverschaffingsinstantie voor werkloze acteurs, geregisseerde Brechtiaanse musical The Cradle Will Rock. Tal van beroemdheden passeren de revue en worden gespeeld door sterren als John Cusack, Susan Sarandon en Emily Watson. RTL5, 20.30-23.00u., onderbroken door reclame.

The Perfect Storm (Wolfgang Petersen, 2000, VS). Verfilming van non-fiction-bestseller over schamele zwaardvissersboot die uitvaart ondanks voorspelde storm van windkracht 12. Op hoop van zegen-variant grossiert in gemeenplaatsen, maar nooit eerder werden met behulp van computeranimatie windvlagen en wolkenkrabberhoge golven zo overtuigend in beeld gebracht. En dan ook nog eens met George Clooney. SBS6, 20.30-23.15u., onderbroken door Hart van Nederland.

Dirty Dancing (Emile Ardolino, 1987, VS). Voor een grijpstuiver vervaardigde tienermusical werd onverwacht kassucces. In de zomer van 1963 verliest bleu meisje van goede komaf (Jennifer Grey) haar onschuld dankzij paria Patrick Swayze's onderricht in de dirty mambo. In zijn monogame hitsigheid een typisch verschijnsel van de jaren tachtig. Veronica, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

Earthquake (Mark Robson, 1974, VS). Destijds in de bioscoop met zogeheten `Sensurround' uitgebrachte rampenfilm over aardbeving in L.A. Met Charlton Heston, Ava Gardner, Lorne Greene,

George Kennedy, Geneviève Bujold, Walter Matthau. BBC1, 0.25-2.30u.

RADIO

De avonden. Een twee uur durende uitzending ter afsluiting van het seizoen, grotendeels in het teken van goede voornemens zoals stoppen met roken. Met bijdragen van Wim de Bie, Thomas Verbogt, Han Buhrs, Gerrie van der Linden, Arie Storm, Désanne van Brederode, Hans van Maanen en Alex Mol. 747AM, 21.02-23.00u.

Casa luna. Gesprek met ontwerper Gijs Bakker. De ontwerpen van zijn bureau Droog Design zijn te vinden in onder meer het Museum of Modern Art in New York. Radio 1, 0.04-0.45u.