Rechter Chili: Pinochet mag worden vervolgd

Een Chileense rechter heeft gisteren bepaald dat de voormalige dictator Augusto Pinochet kan worden vervolgd wegens ontvoering en moord. De rechter wil dat de 89-jarige oud-generaal onder huisarrest wordt geplaatst.

Eerdere pogingen om Pinochet zich te laten verantwoorden voor vergrijpen tijdens zijn bewind (1973-1989) faalden omdat hij dement zou zijn. Maar volgens onderzoeksrechter Juan Guzmán heeft Pinochet er in een interview voor een Spaanstalig televisiestation in de VS blijk van gegeven wel degelijk aanspreekbaar te zijn. Pinochet omschreef zichzelf in die uitzending als ,,een goede engel''.

De oud-dictator wordt in staat van beschuldiging gesteld voor betrokkenheid bij de ontvoering van negen politieke dissidenten en het doden van één van hen. Viviana Diaz, voorzitster van de vereniging van familieleden van verdwenen personen, noemde het besluit van Guzmán ,,een historische beslissing die door alle democraten moet worden gevierd''.

Het is overigens nog maar de vraag of er een rechtszaak komt. De advocaten van Pinochet vechten het oordeel van rechter Guzmán aan. Het gisteren opgelegde huisarrest werd na enkele uren weer opgeschort. Eerder bepaalde het Chileense Hooggerechtshof dat Pinochet, die hartproblemen, reuma en suikerziekte heeft, niet terecht kan staan.

De strafzaak tegen Pinochet – de derde poging om hem in eigen land voor de rechter te brengen – is onderdeel van een onderzoek naar Operatie Condor. Dat was een samenwerkingsverband tussen de militaire regimes in Argentinië, Brazilië, Bolivia, Chili, Paraguay en Uruguay met als doel elkaars tegenstanders uit de weg te ruimen.

Pinochet verloor begin deze maand eveneens zijn immuniteit in een onderzoek naar de moord op zijn voorganger, generaal Carlos Prats, in 1974. Ook loopt er een onderzoek naar geheime bankrekeningen die de dictator had in de Verenigde Staten. Tot nu toe is bekend geworden dat Pinochet zo'n acht miljoen dollar in de VS had ondergebracht.

Vorige maand rondde een commissie onder leiding van bisschop Sergio Valech een onderzoek af waaruit bleek – na het horen van 35.000 getuigen – dat vele duizenden Chilenen tijdens het bewind van Pinochet zijn gemarteld. De huidige regering heeft aangegeven een maandelijkse uitkering als schadevergoeding te gaan toekennen aan duizenden slachtoffers.

Pinochet heeft gisteren niet gereageerd. Eerder heeft hij laten weten niet verantwoordelijk te kunnen worden gehouden voor operaties van ondergeschikten.