Politie Genua voor rechter wegens G8

Een Italiaanse rechter heeft gisteren bepaald dat 28 politieagenten worden vervolgd voor het uitlokken van geweld, laster en het vervalsen van bewijzen tijdens demonstraties tegen een bijeenkomst van de acht grootste industrielanden in Genua in juli 2001.

Bij rellen tussen demonstranten en agenten tijdens de protesten tegen deze G8-bijeenkomst viel één dode en raakten honderden betogers gewond.

De 28 agenten, onder wie hoge politiefunctionarissen, worden in eerste instantie vervolgd voor hun rol bij een inval op een school waar demonstranten lagen te slapen. De politie viel de school binnen omdat zij, naar eigen zeggen, het vermoeden had dat daar radicale activisten verbleven die eerder die week in Genua rellen hadden veroorzaakt. De vondst van benzinebommen, een spijkerbom, hamers en een bijl bevestigde dit vermoeden. Bij de inval werden 93 mensen opgepakt; zestig raakten gewond.

In 2003 werden al alle aanklachten tegen deze demonstranten ingetrokken nadat een agent voor een onderzoeksrechter had bekend van zijn superieuren opdracht te hebben gekregen molotovcocktails in de school neer te leggen als bewijsmateriaal. Het verhaal van de agent werd ondersteund door video-opnames die demonstranten hadden gemaakt en die door de onafhankelijke website Indymedia aan de rechter werden afgestaan.

Ook bleek een groot deel van de arrestanten te zijn mishandeld door de Italiaanse politie, geen water of voedsel te hebben gekregen of zich zonder duidelijke reden te hebben moeten uitkleden. De onderzoekrechter noemde dit vorig jaar ,,vernederend'' en een ,,overtreding van mensenrechten''.

In Italië is overwegend positief gereageerd op het naderende proces, dat op 6 april zal beginnen. Minister van Binnenlandse Zaken Giuseppe Pisanu zei gisteren dat ,,een rechtszaak in het belang van iedereen zal zijn''. Hij voegde toe dat hij er zeker van was dat ,,de politie deze test zal winnen''.

Ermete Realacci van de oppositionele Margherita-partij zei dat ,,de serieuze gebeurtenissen van die nacht [van de inval, red.] nog steeds zwaar drukken op het geweten van Italië''. ,,Het is belangrijk voor de geloofwaardigheid van de staat, de politie en de autoriteiten om duidelijk te krijgen wat er is gebeurd.''