Pasta cu li sarde

Vandaag een recept voor mannen, voor hobbykoks die niets liever doen dan knutselen in de keuken en aan tafel de blits maken. Denk niet dat ik overdrijf. Het stikt in Nederland van de kookclubs voor mannen die, als het maar niet in de eigen keuken is, graag de ingewikkeldste recepten maken en hun neus ophalen voor de kant en klare sauzen waarvoor ex-Vossius kok Robert Kranenborg die nu in Le Cirque kookt, sinds kort reclame maakt. Tegen het snelle geld dat de firma Verstegen daar voor over heeft gehad kun je natuurlijk niet opkoken. Maar een échte man maakt zijn eigen saus! Het meeste werk dat voor het volgende Siciliaanse pastagerecht, waarvan wel 6-8 mensen kunnen eten, moet worden gedaan is het schoonmaken van de verse sardientjes. Die moeten eerst onthoofd en ontstaart worden. Vervolgens moeten de buiken worden opengesneden. De sardientjes worden opengeklapt en voor zover nodig de ingewanden eruit getrokken. Dan worden de graten verwijderd. Ten slotte worden de sardientjes gewassen en in stukken van zo'n 3 cm breed gesneden. De rozijnen worden in lauw water geweld, de ansjovisjes klein gesneden. Uiteraard moeten de uien gepeld en gesnipperd. De venkelknollen moeten worden schoongemaakt. Lelijke stukken aan de buitenkant en de harde stukken van de steel aan de bovenkant worden weggesneden. De knollen worden in vieren gesneden. Het groen wordt bewaard en dient later als garnering. De venkel wordt in water nét gaar gekookt. Het kookwater wordt bewaard om aangevuld met extra water de pasta in gaar te koken. Laatste instructies: giet een flinke scheut olijfolie in een flinke koekenpan. Fruit hierin de gesnipperde ui. Voeg stukjes ansjovis en sardientjes toe. Bak alles gedurende een minuut of tien op een middelmatig vuur. De sardientjes moeten bijna gaar zijn. Voeg de uitgelekte rozijnen, de stukken venkel en pijnboompitten toe en schep alles voorzichtig door elkaar. Laat alles nog eens 5 minuten bakken. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Zorg dat op dát moment de pasta beetgaar is gekookt. Schep de uitgelekte pasta in een voorverwarmde schaal. Schep vis en saus met groenten er bovenop. Garneer met venkelgroen.

Morgen: schuimtaart.