Oude harten vol liefde

Het stel van rondom de tachtig loopt in de eerste scènes van de film Immer im Herzen door het huis in Sassenheim waar het bijna 65 jaar geleden in de eerste jaren van oorlog met elkaar in contact kwam. De Duitse officier Philipp Müller werd ingekwartierd bij de ouders van Cathy en het was liefde op het eerste gezicht. Slechts vier maanden woonde hij daar. Toen moest hij naar het oostfront omdat Hitler de oorlog met de Russen was begonnen.

In 1943 kreeg ze een brief van hem dat hij in München zat, nog niet geheel genezen van geelzucht, en of zij niet naar hem toe wilde komen. Hoewel haar tante tegen haar schreeuwde ,,Jij gaat niet'', schreef zij resoluut terug: ,,Ik kom.'' Ze reisde alleen naar München en logeerde in een pension. Na veertien dagen bracht hij haar terug naar het station, omdat hij weer naar Rusland moest. Op weg naar de trein gingen ze nog langs een fotograaf om als souvenir een foto te laten maken. Ze wist dat hij met haar wilde trouwen. Ze breidde zelfs een trui voor hem, maar die is nooit aangekomen. ,,Een gelukkige tijd'', zegt ze in het derde deel van een vierdelige serie waarin Nederlandse filmers hun visie geven op de rol van het hart in de samenleving. In de poëtische maar vluchtige documentaire van John Appel (bekend van het portret over André Hazes Zij gelooft in mij) die morgen wordt uitgezonden benadert hij het hart als symbool van liefde en verlangen. Toen de oorlog was afgelopen, hoorde Cathy niets meer van haar Duitse prins. Ze dacht: Philipp is in Rusland overleden. ,,Droevig maar waar.''

Toen Philipp in 1945 uit krijgsgevangenschap in München terugkeerde was het ouderlijk huis gebombardeerd. Hij wilde niet naar Holland, want daar werden meisjes die relaties met de `vijand' hadden gehad als `moffenhoeren' kaalgeschoren. Hij leerde een Duitse kennen die van hem in verwachting raakte. Met vrouw en kind leefde hij zijn leven tot hij eind van de jaren negentig weduwnaar werd. Hij zocht en vond haar ongetrouwd terug. Ofschoon zij eerst afwijzend was na de hernieuwde kennismaking, gingen zij elkaar weer schrijven en wist hij haar op hoge leeftijd te verleiden naar Duitsland te verhuizen. Maar dan moest hij wel stoppen met roken. Dat deed hij. Inmiddels zijn ze vijf jaar samen. Oude harten en nog steeds in de wittebroodsweken.

Hartfilm: Immer im Herzen, AVRO, morgen, Ned.1, 23.45-0.15u.

    • Markus Meulmeester