Onderzoek naar De Vlieger en Sandmann (Gerectificeerd)

De politie onderzoekt of Erik de Vlieger en Niek Sandmann, grootaandeelhouders van de Exel Aviation Group, betrokken zijn bij het witwassen van crimineel geld.

Vorige week werd bekend dat directievoorzitter Harm P. van dit vliegbedrijf is aangehouden door de Amsterdamse recherche, op verdenking van witwaspraktijken, afpersing en valsheid in geschrifte.

Officier van justitie E. Wesselius, van het openbaar ministerie op het Antilliaanse eiland Bonaire, bevestigt dat er ,,een Nederlands politieonderzoek loopt naar De Vlieger en Sandmann dat bij ons is aangemeld door het landelijk parket.' De woordvoerder van het landelijk parket heeft geen commentaar.De Vlieger reageert verbaasd: ,,Er lopen geen geldstromen van Endstra via mij. Ik gok dat dit met het onderzoek naar Air Holland te maken heeft.' De Vlieger doelt op de aanhoudingen vorige maand van twee ex-directeuren van het failliete Air Holland door het landelijk parket. De directieleden worden verdacht van betrokkenheid bij witwassen van drugsgeld.

De Vlieger zegt nog deze week een extern bureau in te schakelen voor forensisch onderzoek naar de interne geldstromen binnen de Exel Aviation Group. ,,Een eerste eigen onderzoek heeft niets opgeleverd, maar ik wil nu zekerheid hebben over de hele financiële gang van zaken binnen Exel.'

Sandmann zegt ,,werkelijk niks te verbergen' te hebben. ,,De opbouw van mijn vermogen is sinds 1996 gedocumenteerd.' Volgens Sandmann heeft hij zijn ,,eerste miljoen' verdiend met de handel in antieke klokken. ,,Sindsdien zit ik in het vastgoed.'

Leden van de Centrale Inlichtingen Eenheid (CIE) van de Amsterdamse recherche blijken twee keer dit jaar op de Antillen onderzoek gedaan te hebben naar geldstromen van De Vlieger en Sandmann. Onderzoeken van politiediensten uit Nederland op de Nederlandse Antillen en Aruba worden altijd via het landelijk parket aangemeld bij justitie in deze delen van het koninkrijk.

De vastgoedhandelaren De Vlieger en Sandmann hebben ieder 42,5 procent van de aandelen van de Exel Aviation Group. Harm P. bezit de overige 12,5 procent. Na de overname van KLM door Air France is de Exel-groep de grootste Nederlandse vliegonderneming.

Een woordvoerder van het parket Amsterdam beklemtoonde vorige week dat in het onderzoek naar directeur Harm P. de Exel-groep géén verdachte is. Een woordvoerder van hetzelfde parket zegt nu ,,geen mededelingen te willen doen over een eventueel onderzoek op de Antillen.'

Officier Wesselius daarentegen bevestigt het onderzoek: ,,CIE-rechercheurs wilden met enkele mensen op dit eiland spreken om te zien welke lijnen deze kant uit lopen.' Hij zegt geen details van het onderzoek te kennen.

De namen van De Vlieger en Sandmann komen voor in de administratie van de vermoorde Amsterdamse vastgoedhandelaar Willem Endstra, aldus de Antilliaanse parlementariër J. Abraham (Democratische Partij Bonaire). Hij zegt zich te baseren op uitlatingen van de rechercheurs. Abraham is twee keer gehoord door de recherche over de activiteiten van De Vlieger en Sandmann op Bonaire. Abraham: ,,De rechercheurs volgen geldstromen naar de Nederlandse Antillen. Op Curaçao, Aruba en Bonaire hebben De Vlieger en Sandmann grote sommen geld geïnvesteerd in onroerend goed, maar ook in Bonaire Exel.' Dit vliegtuigbedrijf is onderdeel van Exel.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat, waar de luchtvaart onder valt, zal niet op de gebeurtenissen bij Exel vooruitlopen, zegt een woordvoerder. ,,Het feit dat het onderzoek van de politie loopt is voor ons wel relevant.'

Rectificatie

Exel Aviation

In het artikel Onderzoek naar De Vlieger en Sandmann (14 december, pagina 2) wordt de Centrale Inlichtingen Eenheid (CIE) van de Amsterdamse recherche genoemd. Bedoeld is de Criminele Inlichtingen Eenheid. De gearresteerde directievoorzitter van Exel Aviation Group bezit niet 12,5 procent van de aandelen, maar 15 procent.