Nordmann populairste kerstboom

De kluit is uit, de Nordmann is in. Dat zijn de belangrijkste trends in de verkoop van levende kerstbomen. In plaats van een boom met kluit, kopen mensen er uit gemak liever een die al in een pot zit. De laatste jaren wordt ook de afgezaagde boom weer meer gekocht.

De verklaring daarvoor is de opkomst van de Nordmann, op het moment de populairste kerstboom in Nederland. De Nordmann verliest amper naalden. De koper blijft een naaldentapijt in de woonkamer bespaard. De prijs van een Nordmann lag tien jaar geleden nog op zo'n 30 tot 40 euro, zegt kerstbomenteler Gerrit Tessemaker. Maar door de gegroeide productie van deze boom is zijn prijs gedaald. Hij is nu te krijgen vanaf zo'n 13 euro, afhankelijk van onder meer de grootte. ,,Ik heb zelf ook een Nordmann in mijn woonkamer staan'', zegt Tessemaker.

Opvallend is de laatste jaren de opkomst van de kunstkerstboom. Uit onderzoek van het Productschap Tuinbouw, onder 590 ondervraagden, blijkt dat eind vorige eeuw 7 à 8 procent een kunstkerstboom kocht. In 2003 was dat percentage opgelopen tot 19 procent. Telers van kerstbomen werken inmiddels aan een antwoord daarop. Via speciale snoeitechnieken proberen ze bomen te telen die de volheid en de vorm van een kunstkerstboom hebben. ,,Ze lijken op de bomen die je in Donald-Duckstrips ziet'', zegt Jan Hakkenbrak van tuincentrum Intratuin.

KLUIT pagina 14