Nederland heeft zijn A-status verspeeld

De coverstory van maandblad M (4december) `Wat doe jij voor de maatschappij' brengt het bestuurlijke verval van Nederland schrijnend in beeld. Het oprichten van de Algemene Bestuursdienst en het instellen van de `carrousel' voor topambtenaren is uitgedraaid op een ramp voor het land, omdat waanwijze en amateuristische politici nergens meer weerwerk krijgen van deskundige ambtenaren. In ruil voor een mooie andere positie na afloop en een leuke bonus dit jaar zijn de huidige topambtenaren bereid om de meest onzinninge politieke plannen door te voeren, terwijl de wél deskundige lagere ambtenaren (een uitstervend ras) bedeesd en onzeker worden gehouden met de zoveelste interne stoelendans, c.q. reorganisatie c.q. cultuurveranderingsproces.

En het resultaat is ernaar. Het zou weinig moeite kosten om hier alle departementen de revue te laten passeren en aan te tonen hoe ze de afgelopen jaren op essentiële punten hun beleidsterreinen hebben verwaarloosd en zijn tekortgeschoten in hun hoofdtaken, terwijl er gelijktijdig miljarden zijn verkwist aan onzinnige projecten en de politieke waan van de dag.

Ook internationaal heeft het doldraaiende landsbestuur zo zijn gevolgen voor onze invloed en ons imago. Nederland heeft in Europa zijn A-status verspeeld en staat bekend als een wispelturig, arrogant en onbetrouwbaar land waarmee nauwelijks nog zaken gedaan kunnen worden. Onze buurlanden zien met toenemende zorg wat zich hier allemaal afspeelt en onze vroegere bondgenoten laten ons één voor één vallen.

    • René van Slooten. Maarssen