NEC ontslaat Neeskens na verliesreeks

Het bestuur van de Nijmeegse voetbalclub NEC heeft Johan Neeskens per direct op non-actief gesteld. De oud-international is de eerste coach die dit seizoen in het betaalde voetbal moet vertrekken.

Aanleiding voor het gedwongen afscheid van Neeskens zijn de slechte resultaten van NEC. ,,We hadden het gevoel dat hij de spelersgroep niet meer aan de gang kreeg'', verklaarde voorzitter Hans van Delft het besluit dat trainer en spelers gistermiddag te horen kregen. ,,Geen fijne boodschap, maar hier tellen geen persoonlijke belangen. Dit besluit is genomen in het belang van de club'', aldus Van Delft tegen het ANP.

Neeskens, die niet bereikbaar was voor commentaar, had eind vorig seizoen zijn contract nog met een jaar verlengd. Hij werkte vanaf de zomer van 2000 in stadion De Goffert. Na een succesvolle beginperiode waren de resultaten dit seizoen teleurstellend. NEC, dat zondag met 3-2 verloor van De Graafschap, won pas drie keer en staat momenteel veertiende in de competitie.

Voorzitter Van Delft noemde de contractverlenging van Neeskens achteraf ongelukkig. ,,Het is een verkeerd besluit geweest nog een vijfde jaar met hem door te gaan, maar dat is een koe in de kont kijken.'' Neeskens gaf eerder dit seizoen al aan dat hij bezig was aan zijn laatste jaar bij NEC. Dat leidde tot onvrede bij Van Delft, die de timing van de trainer niet waardeerde. ,,Het was niet mijn keuze dat al zo vroeg naar buiten te brengen'', sprak de voorzitter.

De assistent-trainers Cees Lok en Ron de Groot nemen de voorbereiding voor de komende thuiswedstrijd tegen Heerenveen voor hun rekening. Oud-speler Lok krijgt de eindverantwoordelijkheid. In de winterstop beslist de clubleiding wie de nieuwe hoofdtrainer van NEC wordt. Van Delft: ,,Het is een reële mogelijkheid dat Lok hoofdtrainer wordt.''

Neeskens leidde de voormalige degradatiekandidaat NEC in 2002-2003 naar de vijfde plaats in de competitie en kwalificatie voor het UEFA-Cuptoernooi. Ondanks dure aankopen als de Pool Niedzielan en de Paraguayaan Barreto bleven de prestaties daarna beneden de verwachting.

Feyenoord heeft met middenvelder Nicky Hofs van Vitesse een akkoord bereikt over een driejarig contract, met een optie voor nog eens twee jaar. Dat meldt de Feyenoordkrant vandaag. Zondagavond kwamen beide partijen tot overeenstemming, na twee weken onderhandelen.

De 21-jarige speler van Jong Oranje moet nog wel medisch worden gekeurd. Ook wil Hofs nog een gesprek met trainer Ruud Gullit over zijn kansen op een basisplaats bij Feyenoord. Volgens technisch directeur Mark Wotte is dit onderhoud een formaliteit. ,,Ruud staat achter deze keuze'', laat Wotte in de Feyenoordkrant weten. ,,Hofs past goed bij de club. Zijn mentaliteit komt overeen met de mentaliteit die men hier in Rotterdam graag ziet.''

Het contract van Hofs loopt bij Vitesse aan het einde van het seizoen af. Hij kan komende zomer derhalve zonder afkoopsom naar Feyenoord verhuizen. De kans op een tussentijdse overstap in de winterstop is volgens Wotte uiterst klein.