Meer auto's Europa

De verkoop van nieuwe auto's is in Europa tussen januari en november van dit jaar met 1,4 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode in 2003. Daarbij gaat het om de totale Europese Unie en Zwitserland, Noorwegen en IJsland. In de nieuwe lidstaten van de EU daalde de afzet met 4,5 procent.

Nederland zag de verkopen ook licht dalen met 1,3 procent tot ruim 471.000 nieuwe auto's in elf maanden tijd. Na Tsjechië doet Nederland het daarmee het slechtst. In de maand november ging de verkoop in Nederland er wel met 8,1 procent op vooruit tot ruim 34.600. Uit dinsdag door ACEA, de koepel van Europese autoproducenten, verspreide cijfers blijkt verder dat de laatste maand de groei in de meeste landen aantrok. Denemarken kende in november de grootste vooruitgang met een stijging van 30,4 procent.

Vrijwel alle producenten gingen er afgelopen maand aanzienlijk op vooruit. Alleen Fiat (-12,2 procent) en Mazda (-10,0 procent) boekten forse verliezen. Over de maand november gerekend, blijft Renault het grootste merk in Europa, gevolgd door achtereenvolgens Volkswagen, Opel, Ford en Peugeot.