`Ik ben nooit uit geweest op geld'

Opvallende citaten uit het interview met prins Bernhard vanmorgen in de Volkskrant:

Het maakt uit of de mensen aan mij terugdenken als een aardige vent of een scharrelaar. Als het beeld is dat ik zo nu en dan een deugniet was, dan gun ik dat de mensen. Maar ik zou het erg vinden als ze denken: hij deugde niet.

Ik kan met de hand op de bijbel verklaren: ik was nooit een nazi. Ik heb nooit het partijlidmaatschap betaald, ik heb nooit een lidmaatschapskaart gehad.

Ik heb nooit niet kunnen doen wat ik wilde doen.

Ik heb een behoorlijke dosis zelfoverschatting gekend. Daar kwam ik toen [ten tijde van de Lockheed-affaire, red.] achter.

Voor mijzelf ben ik nooit uitgeweest op geld. Ik had genoeg.

Weet u, dat woord ministeriële verantwoordelijkheid is nooit tot mij doorgedrongen. (...) Ik heb nooit moeilijkheden gehad met een minister.

Jullie kunnen niet zeggen dat ik de waarheid spreek, maar jullie kunnen wel getuigen dat ik probeer openhartig te zijn.

Ik vind uniformen mooi... Nee, mooi is het verkeerde woord. Een uniform is functioneel.

Dus dat soort ervaringen [een aanvaring met oud-premier Lubbers over het dragen van een uniform, red.] plus mijn dédain voor de politiek, die vormen bij elkaar de redenen waarom ik niet behoorlijk heb nagedacht in mijn contacten met Lockheed. Ik dacht: iedereen moet mij maar geloven.

Ik ben tegenover jullie openhartig. Ik vertel wat ik weet. Jullie kunnen zeggen: wij denken dat hij de waarheid spreekt, ook al kunnen jullie dat niet garanderen.

Ik kan niet zeggen dat ik geleden heb onder de onthullingen in de Lockheed-zaak.

Ik dacht: die brieven gaan naar Lockheed, Nederland koopt die vliegtuigen, ik krijg dat geld, dat geld gaat naar het World Wildlife Fund, naar WWF. Ik zag toen niet in, dat het voor iemand in mijn positie een foute manier is om aan geld te komen, ook al is dat voor een goed doel. Achteraf heb ik dat moeten constateren

Toen kwam plotseling dat persbericht over de Lockheed-commissie in Amerika ('een hoge Nederlandse functionaris' zou om geld hebben gevraagd, red.). Ik viel bijna van mijn stoel. Ik zei: potver, nu hang ik, wie zal mij nu nog geloven? Wie wil geloven dat ik dat miljoen voor WWF had willen hebben? My foot, nou hang ik! [...] De PvdA steunde mij in elk geval niet. Het is ze niet gelukt mij in de doos [gevangenis] te krijgen, wat ze graag hadden gezien.

Ik heb al gauw een enorme hekel gekregen aan de hofhouding. Omdat het jaknikkers waren.

MEER CITATEN pagina 2