Hollandse scholier drinkt het meest

Nederlandse scholieren drinken het meest in Europa. Een kwart van de Nederlanders drinkt vaker dan tien keer in de maand. Ruim eenderde van de scholieren dronk minstens drie keer per maand tenminste vijf glazen per avond.

Dit blijkt uit onderzoek door de European School Survey on alcohol and other drugs, dat vandaag bekend werd gemaakt in Stockholm. Het Trimbos-instituut was een van de deelnemers van het onderzoek.

Het onderzoek werd eind 2003 in 35 landen gehouden onder scholieren van vijftien en zestien jaar. Het ministerie van Volksgezondheid heeft meebetaald aan het onderzoek.

Het Trimbos-instituut verzamelde de Nederlande gegevens voor de studie. Volgens een woordvoerder blijkt uit het onderzoek dat ook jongens in Oostenrijk en België veel drinken. Zij komen op de tweede en derde plaats. Als het gaat om veel drinken in een avond scoren, behalve de Nederlandse jongens, ook jongens in Malta, Ierland en Denemarken hoog.

Bij het gebruik van van sigaretten en drugs als cannabis, cocaïne, heroïne paddo's en XTC neemt Nederland een middenpositie in. Slechts zes procent van de Nederlandse scholieren zegt met hard-drugs ervaring te hebben.

Het Trimbos-instituut gebruikt de gegevens om meer aan voorlichting te gaan doen. De instantie wil met name ouders bewust maken van de gevaren van alcohol voor jongeren.