`Geen brede opleiding voor imams'

Één brede opleiding voor imams in Nederland is niet haalbaar. Dat schrijft minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) in een brief aan de Tweede Kamer.

Deze eiste na de moord op de cineast Theo Van Gogh, begin vorige maand, dat er na 2008 geen imams uit het buitenland meer worden toelaten. Volgens Verdonk is de islamitische gemeenschap in Nederland te divers voor één opleiding. Zij meent dat voor hen dezelfde principes moeten gelden als bij de bestaande theologische studies en bij opleidingen op levensbeschouwelijke grondslag: iedere godsdienstige richting heeft een eigen opleiding.

Ook staat de scheiding van kerk en staat niet toe dat de overheid meewerkt aan een ambtsopleiding voor geestelijke voorgangers, aldus Verdonk. Wel kan de overheid volgens de minister in het belang van een betere integratie van moslims stimuleren dat de islamitische gemeenschap zelf initiatieven ontwikkelt.

Verdonk kiest voor die pragmatische aanpak. Ze hoopt dat volgend jaar een aantal plannen voor opleidingen aan universiteiten en hogescholen uitgroeit tot volwaardige imamopleidingen. Bovendien gaat ze via een zogeheten offerteprocedure de moslimgemeenschap in Nederland oproepen om zelf experimenten met imamopleidingen te beginnen. Ze wil islamitische organisaties en onderwijsinstellingen bij elkaar brengen om gezamenlijk plannen te ontwikken. Verdonk verwacht weinig animo onder de islamitische jongeren in Nederland om imam te worden. Het salaris is vaak laag en ze maken lange werkdagen.

Verder wil Verdonk met het Turkse directoraat voor godsdienstzaken, dat zo'n honderd imams heeft gestationeerd in Nederland, overleggen over een aanpassing van de bestaande imamopleidingen in Turkije.

De voorgangers in de circa 500 moskeeën in Nederland komen op een enkele uitzondering na uit het buitenland. De Marokkaanse imams blijven hier gemiddeld acht tot negen jaar. De voorgangers die door het Turkse directoraat voor godsdienstzaken in Ankara worden uitgezonden, blijven korter, hooguit zo'n vier jaar.