Evolutie

Het was een buitengewoon leerzaam middagje, gisteren op de Erasmus Universiteit van Rotterdam. Filip Dewinter, leider van het Vlaams Belang, voorheen het Vlaams Blok, kwam er discussiëren. Er zijn tv-opnamen van gemaakt. Als men te zijner tijd wil weten hoe Nederland anno 2004 veranderde, bieden deze beelden ideaal illustratiemateriaal.

Het Vlaams Blok moest onlangs worden opgeheven, de Belgische rechters vonden dat het Blok `systematisch had aangezet tot discriminatie'. Dewinter is zelf afkomstig uit het in 1976 opgerichte, extreem-rechtse NSV, het Nationaal Studentenverbond. ,,Marokkaan, nikkeriaan, vuile jood en communist, die zwieren we allemaal in hun kist'', zongen ze bij het NSV. Toen Dewinter er nog preses was, raakte het NSV betrokken bij bestormingen van migrantencafés en, in 1984, bij een moordaanslag op een jonge Marokkaan.

Als leider van het Vlaams Blok zei Dewinter: ,,Alleen prostituees laten de deuren open. Wij willen Vlaanderen niet als een publiek bordeel openzetten voor alle vreemdelingen uit Afrika en Azië.''

Dewinter vond Nederland vroeger veel te tolerant, maar tegenwoordig voelt hij zich hier erg thuis. Wij hebben ons, in tegenstelling tot België, van de taboes van de politieke correctheid bevrijd, constateerde hij gisteren, en hij prees ons om deze `goede evolutie'.

Dewinter moest discussiëren met de politici Nawijn (LPF), Kant(SP) en Cremers (PvdA Rotterdam) en de arabist Hans Jansen. Het werd een gênante vertoning. Nawijn en Jansen keerden zich voortdurend tegen Cremers, niet tegen Dewinter.

Niet de racist moest zich verdedigen, maar de socialist.

Dewinter en Nawijn ondersteunden elkaar enthousiast. ,,Schandalig wat er in België gebeurd is'', klaagde Dewinter over zijn rechters. En Nawijn galmde honend: ,,PvdA-rechters, we kennen ze allemaal!'' ,,Het zijn heel verstandige politici hier'', prees Dewinter, ,,van Nawijn tot Wilders.''

Wij moeten de moslims onze `leidcultuur' opleggen, zei Dewinter herhaaldelijk. ,,Onze cultuur is niet alleen de belangrijkste, maar ook de meest hoogstaande en efficiënte'', riep de arabist Jansen. Later voegde Jansen er nog aan toe: ,,Beledigen moet kunnen, als de koran mag schelden, waarom Theo van Gogh dan niet.'' De meest hoogstaande cultuur hoeft kennelijk niet altijd hoger te staan.

's Avonds zag ik Jansen terug op tv in Netwerk. Er was een reconstructie te zien van een bijeenkomst, vier dagen na de moord op Theo van Gogh. De vrienden van Ayaan Hirsi Ali kwamen bijeen in een bijeenkomst die ze plechtig het `Laatste Avondmaal' noemden. Het waren Paul Cliteur, Paul Scheffer, Jaffe Vink, Afshin Ellian, Sylvain Ephimenco, Hans Jansen, Leon de Winter en Herman Philipse. ,,Onder gelijkgestemden heb je aan een half woord voldoende'', zei Jansen vergenoegd.

Vanmorgen las ik nog een paar hele woorden van een van deze gelijkgestemden, Sylvain Ephimenco. Hij schrijft in Trouw: ,,Wie zal de maaltijden in de kantine van de Tweede Kamer op dioxine controleren als Wilders weer eens met het hoofd van de AIVD gaat lunchen?''

De gelijkgestemden rond Ayaan Hirsi Ali maken een evolutie door waar Filip Dewinter hen nog vaak om zal prijzen.