EK-bal 1988 Van Basten in museum

Het voetbalmuseum is er nog niet, maar de collectie van sportjournalist Matty Verkamman groeit met de dag. Voor een verzameling die uiteindelijk onderdak moet krijgen in een te bouwen voetbalmuseum in Middelburg, kreeg hij gisteren de bal waarmee Marco van Basten op 25 juni 1988 in de finale van het Europees kampioenschap voetbal een van de mooiste doelpunten uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis maakte. Van Basten, die daarmee de eindstand op 2-0 bepaalde, overhandigde de bal gisteren in Noordwijk aan Verkamman. Op zijn beurt had de bondscoach van het Nederlands elftal de bal vorige week van de Duitse voetballegende Franz Beckenbauer gekregen.

In navolging van zijn leermeester en souffleur Johan Cruijff, pleitte Van Basten gisteren voor een grotere inbreng van Nederlandse spelers bij de clubs in het betaalde voetbal. Op die manier zou de Nederlandse speelstijl, die zich kenmerkt door aanvallend en initiatiefrijk voetbal, een impuls krijgen. ,,Misschien is het zinvol er naar toe te werken dat bij iedere Nederlandse club ten minste de helft van het elftal uit Nederlanders bestaat. Ook voor het Nederlands elftal zou de keuze dan gemakkelijker worden. We moeten onze identiteit behouden, zo goed en slecht als het kan.''

Henk Kesler, directeur betaald voetbal, verklaarde – net als Cruijff en Van Basten – eveneens een voorstander te zijn van meer Nederlandse voetballers bij de clubs, maar hij wees op belemmeringen in de Europese wet- en regelgeving om dat te realiseren. Volgens hem werkt de Europese voetbalbond UEFA aan een plan om het aantal buitenlandse voetballers te beperken.