DSM koopt harsen voor 515 miljoen

Chemieconcern DSM neemt Neoresins uit Waalwijk over voor 515 miljoen euro. Neoresins maakt milieuvriendelijke harsen op waterbasis die verwerkt worden in verf, maar ook in lijm en inkt.

Dat hebben beide bedrijven vandaag bekendgemaakt. De markt voor milieuvriendelijke harsen groeit, zegt bestuursvoorzitter Peter Elverding van DSM. ,,Er is een trend weg van schadelijke oplosmiddelen'', zegt hij in een telefonische toelichting.

Bij Neoresins werken 635 mensen. Het bedrijf bezit fabrieken in Nederland, Spanje en Amerika. Elverding verwacht geen onmiddellijke reorganisatie bij het bedrijf, zoals dat twee jaar geleden wel het geval was bij de overname van de vitaminetak van het Zwitserse farmacieconcern Roche. ,,We hadden groot geloof in die activiteit, maar er was wel een repair job nodig'', zegt Elverding over de vitamines. Neoresisins is volgens hem een goed groeiend, winstgevend bedrijf. ,,We laten dat voorlopig zoals het is.'' Wel gaat DSM bekijken op welke manier het zijn eigen afzetkanalen kan gebruiken voor de producten van Neoresins. Elverding: ,,Bijvoorbeeld in China.''

Neoresins zal dit jaar naar verwachting een omzet halen van 270 miljoen euro. Het bedrijf stopt 5 procent van de omzet in onderzoek en ontwikkeling, wat hoog is voor een chemiebedrijf. Neoresins is nu nog onderdeel van het Britse farmacie- en chemieconcern Avecia.

DSM zal het overgenomen bedrijf onderbrengen in zijn eigen harsengroep, waar wereldwijd 790 mensen werken en die vorig jaar een omzet haalde van ruim 400 miljoen euro.

De overname van het Waalwijkse bedrijf is de laatste stap in de strategie die DSM vier jaar geleden afkondigde. Het bedrijf maakte toen bekend dat het zijn bulkchemie zou gaan afstoten, om zich te richten op producten met een hogere toegevoegde waarde. DSM heeft zich sindsdien gespecialiseerd in ingrediënten voor voedings- en geneesmiddelen en in speciale chemicaliën zoals supersterke vezels en poederharsen.

DSM stelde zich destijds ook ten doel om in 2005 een omzet van 10 miljard euro te halen. Verder beoogde het een verdubbeling van de beurskoers. Elverding heeft eerder al bekendgemaakt dat zowel de doelstelling voor de omzet als voor de beurskoers niet gehaald wordt. ,,Maar we hebben toen ook gezegd dat we twee keer zo hard wilden groeien als het bruto binnenlands product. Dat is ons tot nu toe wel gelukt'', zegt hij.