Cuba oefent met leger

Het leger van Cuba is gisteren begonnen met een grote militaire oefening. Daaraan nemen enkele honderdduizenden militairen, reservisten en burgers aan deel. Ook zijn gevechtsvliegtuigen ingezet.

De oefening, onder de naam Bastion 2004 is een van de grootste exercities op het eiland en een direct antwoord op ,,de voortdurende Amerikaanse agressie en bedreiging'', aldus generaal Leonardo Andollo, plaatsvervangend hoofd van de gewapende revolutionaire strijdkrachten van Cuba.

Minister van Defensie Rául Castro waarschuwde de Amerikaanse regering eerder deze week in een toespraak op televisie dat zij moet opletten, opdat ,,ze niet dezelfde vergissing maakt als in Vietnam en nu in Irak''. ,,En opdat zij ons volk, dat eendrachtiger en machtiger is dan het Iraakse, niet zal onderschatten'', aldus de Cubaanse vice-president en broer van president Fidel Castro. De Cubaanse kranten toonden gisteren foto's van bewapende soldaten in camouflagetenue, zo meldt een verslaggever van de Amerikaanse krant The Miami Herald.

Washington noemde Bastion 2004 een poging van het Cubaanse regime om het volk af te leiden van zijn dagelijkse problemen. Analisten spraken over een ,,oorlogsspel'' en een poging om het imago van Fidel Castro's beoogde opvolger, Raúl, op te vijzelen.