Contact met Belgische extremisten

Ismail A., een van de verdachte moslimextremisten uit de zogeheten `Hofstadgroep' die door justitie in verband wordt gebracht met de moord op Theo van Gogh, onderhield contacten met een terreurverdachte die vast zit in België. Dit melden verscheidene Vlaamse kranten. In het adresboekje van Abdelkader H. is het telefoonnummer van Ismail A. aangetroffen.

H. maakt deel uit van een groep verdachten die zijn opgepakt in het het zogeheten `Maaseik-onderzoek', omdat ze deel zouden uitmaken van de Marokkaanse terreurgroep Groupe Islamique Combattant Maroccain (GIMC). Een woordvoerder van het Federale Parket in Brussel zegt desgevraagd dat er ,,informele contacten'' zijn met de Nederlandse politie om de mogelijke verbanden tussen het Maaseik-onderzoek en de Hofstadgroep te bekijken. Van een officieel rechtshulpverzoek is nog geen sprake, aldus de woordvoerder.

Ismail A. (22) werd enkele weken geleden samen met medeverdachte Jason W. (19) na een urenlange belegering in het Haagsche Laakkwartier opgepakt. De twee worden verdacht van lidmaatschap van een terroristische organisatie en van moordplannen op de de Kamerleden Hirsi Ali en Wilders, burgemeester Cohen en wethouder Aboutaleb van Amsterdam.