Bode Miller winnaar in alle alpine-disciplines

Met zijn zesde wereldbekeroverwinning van het seizoen haalde Bode Miller gisteren de recordboeken. De 27-jarige Amerikaan werd de derde skiër in de geschiedenis die er in één seizoen in slaagde op alle vier de alpinedisciplines een wereldbekerrace te winnen. Gisteren in het Italiaanse Sestrière gebeurde dat op het onderdeel slalom. Eerder was hij al succesvol op de reuzenslalom (tweemaal), de afdaling (tweemaal) en de Super-G.

Miller skiede de twee manches op de Gianni Agnelli-piste, in februari 2006 strijdtoneel bij de Olympische Spelen en vernoemd naar de vorig jaar overleden oud-topman van FIAT, in één minuut en 39,03 seconden. De jonge Zwitser Silvan Zurbriggen werd tweede, de Fin Kalle Palander derde.

De uit de Amerikaanse staat New Hampshire afkomstige Miller evenaarde de prestatie van twee Oostenrijkse skiërs, Marc Girardelli en Petra Kronberger. Ghirardelli, die het grootste deel van zijn loopbaan voor Luxemburg uitkwam, behaalde wereldbekeroverwinningen op alle vier de disciplines in het seizoen 1988-1989, Kronberger twee seizoenen later.

Dankzij de zege vergrootte Miller zijn voorsprong in het overall-wereldbekerklassement tot 391 punten op de Oostenrijker Hermann Maier, die later deze week op de snellere onderdelen wordt verwacht in Val Gardena.

Miller, vorig jaar vierde in het eindklassement, lijkt de soms woeste fouten die hij in het verleden maakte achter zich te hebben gelaten. ,,Het ging goed vandaag, ook al was het lang geleden dat ik op mijn slalomski's had gestaan'', zei de Amerikaanse levensgenieter. ,,In de eerste run had ik nog wat last van slappe benen, maar in de tweede voelde ik me goed en kon ik ook wat meer risico nemen. Ik heb me echt geamuseerd.''