Antivirusprocessor

Geen programma maar een computer die virussen tegenhoudt. De nieuwe Athlon 64 processor van AMD claimt virussen buiten de deur te houden. Is dat ook zo? De ingebouwde virusbescherming van de AMD Athlon 64 processor werkt alleen op computers met Windows XP waarop Service Pack 2 is geïnstalleerd. De beveiligingstechnologie beschermt alleen tegen kwaadaardige programma's die gebruikmaken van een zogeheten `buffer overflow exploit'.

Een `buffer overflow' vindt plaats als een programma meer gegevens in een buffer wil stoppen dan mogelijk is. Een buffer is een plaats waar gegevens worden bewaard. Als de buffer `overstroomt' kunnen de extra data in veel gevallen hun eigen gang gaan. Als de extra data een kwaadaardig programma (virus of spyware) zijn, kunnen er instructies gegeven worden die ertoe leiden dat bijvoorbeeld bestanden op de pc worden gewist. Ook kan het kwaadaardige programma een commando geven waarmee vertrouwelijke gegevens (denk aan e-mailcorrespondentie, wachtwoorden voor internetbankieren, credit card-nummers enz.) naar de aanvaller verstuurd worden.

De nieuwe Athlon 64 processor maakt het, in combinatie met de aanvullingen van Microsoft onmogelijk misbruik te maken van de buffer overflow-techniek. Een teveel aan data dat probeert zelfstandig aan het werk te gaan, wordt tegengehouden zodat er geen schade aangericht kan worden.

Niet alle virussen en wormen maken echter gebruik van het buffer overflow-mechanisme. Een antivirusprogramma blijft nodig om de computer te beschermen tegen virussen en wormen die misbruik maken van andere lekken.

Website: www.amd.com

    • Marie-José Klaver