`Verona sluit met wedstrijd periode af'

Turnster Verona van de Leur maakte gisteren haar internationale rentree op het onderdeel vloer.

Turnster Verona van de Leur kwam afgelopen weekeinde voor het eerst sinds februari internationaal weer in actie. Bij de finales van de wereldbeker in het Engelse Birmingham eindigde de 18-jarige gymnaste als zevende bij de vloeroefening. De titelverdedigster turnde verre van foutloos, al was de rentree meer een afsluiting van een wegens blessures zware periode. Van de Leur verruilde ook haar vereniging Pro Patria uit Zoetermeer voor De Hazenkamp in Nijmegen. Coach Frank Louter werd vervangen door Boris Orlov. Met de geboren Rus werkte Van de Leur in alle rust aan haar terugkeer.

Wat vindt u van de prestaties van Verona van de Leur in Birmingham?

Boris Orlov: ,,Ze heeft natuurlijk lang geen grote wedstrijden kunnen turnen. Dus als je kijkt naar de sportieve prestatie in Engeland, was die heel matig. Maar het was ook niet de bedoeling om daar geweldig te turnen. Je moet het meer zien als een extra wedstrijd, als een eerste test voor Verona. Ze heeft een periode afgesloten met deze wedstrijd. Ze voelde zich goed en gemotiveerd. De matige sportieve prestatie betekent gewoon een stap vooruit.''

Waarom kon u er in Birmingham niet bij zijn?

,,Ik heb nog geen geldige papieren, dus ik kon geen visum krijgen voor Engeland. Ik ben in afwachting van een nieuw paspoort. Daarvoor ben ik afhankelijk van de Immigratie en Naturalisatie Dienst. Hopelijk kan ik in het nieuwe jaar meerijden naar buitenlandse wedstrijden en hoef ik haar prestaties niet in Nederland te volgen.''

Hoe ziet u de nabije toekomst van Van de Leur?

,,Het belangrijkste is dat ze zich weer goed voelt. Ze is opgeladen voor het Europees- en wereldkampioenschap van volgend jaar. De afgelopen tijd heeft Verona heel hard en heel goed getraind om weer op een bepaald niveau te komen. Ik hoop dat ze na de wedstrijd in Birmingham verder gaat op die manier. Er is wat ruimte om dingen uit te proberen voor de EK en WK. Als Verona daarheen gaat, is dat voor de prestatie.''

Hoe groot acht u de kans dat Van de Leur bij grote wedstrijden opnieuw voor de prijzen meedoet?

,,Ik ben daar positief over. Een herhaling van die prestatie zou je de ideale situatie kunnen noemen. De bedoeling is wel dat ze weer op haar oude niveau terugkomt. Er kan veel gebeuren, maar als ze zo blijft trainen ben ik positief gestemd.''