Tussaud ontruimt ludieke kerststal

Groot-Brittannië is ,,moeilijk nog een christelijk land te noemen'', zei de aartsbisschop van York, de `nummer twee' van de anglicaanse kerk, met het oog op de toenemende secularisatie én de opkomst van andere religies, van de 1,5 miljoen moslims tot de 390.000 die opgeven het Jedi-geloof aan te hangen.

Maar het land is nog steeds christelijk en politiek-correct genoeg om Madame Tussaud de ludieke kerststal met voetballer David Beckham, momenteel in dienst van Real Madrid, en zijn vrouw, de voormalige zangeres van de Spice Girls, Victoria Adams, in de rol van Jozef en Maria te laten sluiten. Een man van tussen de twintig en dertig jaar viel dit weekeinde de wassen voetbalster aan met zijn vuisten en veroorzaakte daarbij ,,enige schade'', aldus de Londense toeristenattractie. De man rende daarna de straat op en ontkwam. De kerststal ging op slot.

Behalve `Becks' en zijn vrouw moet het publiek óók popster Kylie Minogue in de rol van engel missen, plus Tony Blair, George W. Bush en prins Philip, echtgenoot van de Britse vorstin, als de Drie Wijzen, met acteurs Hugh Grant en Samuel L. Jackson als herders. De rolverdeling was de uitkomst van een stemming onder bezoekers.

De vraag waar humor ophoudt en religieuze belediging begint is actueel: de acteur Rowan Atkinson (Mr. Bean, Blackadder) maakte zich juist vorige week sterk tegen een wetsverscherping die religieuze satire zou kunnen verbieden.

Minister David Blunkett, indiener van het voorstel, heeft de katholieke kerk al aan zijn kant. Kardinaal Murphy-O'Connor was not amused over de kerststal. ,,Het afbeelden van dit speciale deel van het christendom [...] is niet alleen respectloos tegenover christenen, maar beschadigt ook de cultuur van dit land'', zei hij.