Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Hoe kijken huidige rechts-extremisten tegen NSB-voorman Anton Mussert aan? En Twee vandaag begint met de `politicus van het jaar'-verkiezing, 21 december volgt de uitslag. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Vier dagen na de moord op Van Gogh spraken negen mensen, onder wie Ayaan Hirsi Ali, over `het vrije woord' – kort voordat Hirsi Ali onderdook. Verder aan tafel: Jaffe Vink, Afshin Ellian, Leon de Winter, Herman Philipse, Paul Scheffer, Paul Cliteur, Hans Jansen en Sylvain Ephimenco. Ned.1, 20.30-21.10u.

Nova. Socioloog Gabriël van den Brink over de modernisering van de islam. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

Dokument: Communekind. Zie tv-vooraf. Ned.1, 23.05-00.00u.

KUNST & CULTUUR

NPS Klassiek. Noach, opera naast Genesis. Cynische en hilarische omkering van bijbelverhaal Genesis. Muziek van Guus Janssen op

libretto van Friso Haverkamp.

(Herhaling van 2001) Ned.3, 0.05-1.45u.

HET GROOT DICTEE

Het Groot Kinderdictee der Nederlandse Taal. Dit jaar voor het eerst een jeugdeditie (voor 11- en 12-jarigen) van het populaire tv-programma – ook met presentator Philip Freriks. Ned.3 (Z@ppelin), 18.10-18.45 en België 2 (Ketnet), 19.20-20.00.

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Het 15de `Groot Dictee' is geschreven door Remco Campert en Jan Mulder. Nadat ze hun verhaal zelf hebben voorgelezen, dicteert Philip Freriks de tekst aan onder anderen presentator Henny Huisman, de judoka-broers Van der Geest, actrice Yvonne van den Hurk, CNV-voorzitter Doekle Terpstra, RTL-journalist Frits Wester, cabaretière Sanne Wallis de Vries en presentatrice Nance Coolen. Van Vlaamse kant schrijven onder anderen mee: tv-presentator Carl Huybrechts, Journaal-presentatrice Annelies van Herck en Miss Belgian Beauty 2004 Cynthia Reekmans. Ned.3, 20.10-22.00 en Canvas, 20.30-22.20u.

VERMAAK

Shownieuws: Huwelijk Bonnie St. Claire. Zangeres Bonnie St. Claire (55) geeft (live in Shownieuws) haar jawoord aan Anne-Jan (36). Ze worden in de echt verbonden door Imca Marina. Onder anderen Arie Ribbens, Benny Neyman, Koos Alberts, Peter Koelewijn, Ronnie Tober en Gordon zijn uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de tweede keer dat St. Claire eeuwige trouw belooft aan een man. José Hoebee (van Luv) is St. Claire's getuige. SBS6, 19.30-20.30u.

Pulse. Gast is zanger Robbie Williams. RTL4, 20.30-21.30u.

FILM

Sabrina (Sydney Pollack, 1995, VS). Aardige maar overbodige remake van Billy Wilders' romantische jaren-vijftig-sprookje over chauffeursdochter die twee rijke broers het hoofd op hol brengt. Met Julia Ormond als Audrey Hepburn, Greg Kinnaer als William Holden en Harrison Ford als Humphrey Bogart. Net5, 20.30-22.55u.

Enemy of the State (Tony Scott, 1998, VS). Formule-thriller uit het paranoia-genre. Will Smith versus het streven naar absolute, technisch geavanceerde overheidscontrole over ieder mens. Ook met

Gene Hackman, Jon Voight.

SBS6, 20.30-23.20u., onderbroken door Hart van Nederland.

Québec-Montréal (Ricardo Trogi, 2002, Canada). Innemende road movie volgt negen personages, verdeeld over vier auto's, onderweg tussen de twee steden uit de titel. Wat zij gemeen hebben is in elk geval hun eindeloze geklets over relaties en seks. TV5, 22.25-0.10u.

An Alan Smithee Film: Burn Hollywood Burn (Alan Smithee, 1997, VS). Luidruchtige satire over Hollywood. Eric Idle is een regisseur die Alan Smithee heet, de naam die collega's plegen te gebruiken als zij hun naam niet op de credits willen hebben. Deze film werd eigenlijk door Arthur Hiller geregisseerd. Met Ryan O'Neal en gastrollen van Sylvester Stallone en Whoopi Goldberg. BBC1, 1.05-2.30u.

My Favorite Blonde (Sidney Lanfield, 1942, VS). Komedie-thriller staat bekend als een van de betere vehikels voor Bob Hope. Als pinguïn-trainer werkt hij zich in de nesten door in de trein spionne Madeleine Carroll een handje te helpen. Morgen, BBC2, 14.45-16.00u., zwart-wit.

My Life So Far (Hugh Hudson, 1999, Engeland/VS). Nostalgisch coming-of-age-drama draait om welgestelde Schotse familie in de jaren twintig van de vorige eeuw. Zoon ziet hoe vader (Colin Firth) oogje heeft op tante (Irène Jacob), tot verdriet van moeder (Elizabeth Mastrantonio). Morgen, SBS6, 15.40-17.15u.