Surprise baanrenners

De Nederlandse mannenploeg heeft vannacht op de slotdag van de wereldbekerwedstrijden baanwielrennen in Los Angeles goud gewonnen op de teamsprint. Het trio Theo Bos, Teun Mulder en Tim Veldt troefde in de finale olympisch kampioen Duitsland af.

De winnende tijd was 45,163 seconden. Dat was 0,254 seconden rapper dan Matthias John, Stefan Nimke en Carsten Bergmann. Alleen Nimke maakte overigens deel uit van het gouden Duitse sprintteam. De Nederlanders strandden in augustus in Athene in de kwalificaties en werden uiteindelijk zesde. Al in de kwalificaties in Los Angeles zetten Bos, Mulder en Veldt de snelste tijd neer: 45,258. De Duitse ploeg was toen bijna een halve seconde langzamer. In de finale was het verschil minder groot.

De onverwachte winst van de sprinters leverde de pistiers van Oranje de zege in het landenklassement op. Nederland scoorde in drie dagen koersen in Los Angeles 89 punten, drie meer dan Rusland. Wereldkampioen sprint Theo Bos, die op de Spelen op dit onderdeel zilver veroverde, bekroonde zijn eerste internationale optreden na Athene met twee gouden medailles. Hij won vrijdag al de tijdrit op de kilometer, in een Nederlands record: 1.01,768. Teun Mulder zorgde op de eerste dag ook voor succes met goud op het onderdeel keirin. Brons was er vrijdag voor Yvonne Hijgenaar (500 meter tijdrit) en zaterdag voor Adrie Visser (puntenkoers).