Studietoelage talent gaat op aan benzine (Gerectificeerd)

De spelers van het talententeam van de volleybalbond zijn het zwaarst getroffen door het faillissement van Pro-Volley. Ze hebben geen geld, geen auto en dreigen ook nog hun huis te verliezen.

De situatie waarin de elf volleyballers van VC Capelle verkeren is bijna te bizar voor woorden. Ze hadden een contract, maar hebben nooit geld gezien; ze wonen in een huis en trainen in een zaal waarvan de huur niet is betaald. Daarnaast moeten ze hun lease-auto inleveren. Tot overmaat van ramp is kortgeleden ook nog ontslag voor hen aangevraagd, waardoor ze van de uitkeringsinstantie UWV strikt formeel geen wedstrijden mogen volleyballen.

Desondanks is er sinds de ontslagaanvraag al twee keer gespeeld. En nog gewonnen ook. Vorige week verrassend van het sterker geachte Dynamo uit Apeldoorn (3-1) en zaterdag maar net van het zwakker ingeschatte Groningse Lycurgus (3-2), waardoor VC Capelle op een keurige vierde plaats in de eredivisie staat. Hoe ambtelijk het UWV ook heet te zijn, in het geval VC Capelle wordt een oogje toegeknepen.

Maar er dan ook sprake een bijzondere zaak bij een bijzonder team. De elf spelers vormen met elkaar het talententeam van de Nederlandse volleybalbond (NeVoBo), dat als Jong Oranje Nederland op internationale toernooien vertegenwoordigt en in eigen land op de licentie van VC Capelle eredivisie speelt. Op papier een mooi project, maar dat sinds het faillissement van Pro-Volley, de beheersstichting waar de volleybalbond zijn nationale teams had ondergebracht, is uitgedraaid op een ramp. De spelers, in leeftijd variërend van 18 tot en met 22 jaar, waren in dienst van Pro Volley en worden het hardst getroffen door het mismanagement van de twee directieleden Hans Hein en Toon van der Burgt en het falende toezicht van de raad van commissarissen, waarin namens de NeVoBo oud-Tweede-Kamerlid Theo Meijer en burgemeester Frans Ronnes van de gemeente Haaren zitting hadden.

Een voor de hand liggende stap zou zijn dat de volleybalbond de verplichtingen van Pro-Volley overneemt. Daartoe is het bestuur niet bereid, uit angst voor de schuldeisers van Pro-Volley en omdat gepoogd wordt de ex-directieleden Hein en Van der Burgt persoonlijk aansprakelijk te stellen. De NeVoBo zal de nationale teams weer onder zijn hoede nemen nadat de sectie topsport is opgericht, zodat er met een onbelast verleden nieuwe contracten afgesloten kunnen worden. ,,Er verandert niets, totdat wij besluiten dát er iets verandert', zegt interim-manager Ter van der Valk van de NeVoBo.

Intussen doet Van der Valk zijn best om de getroffen spelers van het talententeam te helpen. ,,Wij zorgen minimaal voor een zaal, ballen, een trainer en eventueel een tweedehands fiets. Deze week hoop ik met de woningbouwvereniging in Amsterdam een regeling te treffen voor het huis waarin een aantal spelers woont. Verder ga ik binnenkort naar het bestuur, hoofdsponsor en businessclub van VC Capelle om te onderhandelen over achterstallige betalingen en te praten over de toekomst.'

Dat worden stevige gesprekken, want voorzitter Eduard Vink van VC Capelle maakt duidelijk dat hij ook (financiële) medewerking van de volleybalbond verwacht. De voorzitter: ,,De NeVoBo maakt zich er wel heel makkelijk van af, vind ik. Met twee vertegenwoordigers in de raad van commissarissen van Pro-Volley kan de bond zijn betrokkenheid onmogelijk wegschuiven. Trouwens, wij hebben onze goede wil al getoond door de spelers een schenking te doen, zodat ze in ieder geval de maand december kunnen doorkomen. Nee, nu stoppen is geen optie. Om onze eredivisielicentie niet te verspelen wil ik hoe dan ook dat het seizoen wordt afgemaakt.'

Hoewel niet toereikend is er geld bij de NeVoBo. Van der Valk verwacht nog een deel van de 150.000 euro fee die VC Capelle aan Pro-Volley moest betalen om voor een seizoen over het talententeam te kunnen beschikken. Daarnaast ontvangt de bond 30.000 euro van zowel de wereldvolleybalfederatie FIVB als sportkoepel NOC*NSF, die kwalificatie van het nationaal vrouwenteam voor de World Grand Prix ook nog eens met 45.000 euro heeft beloond.

Het gegoochel met bedragen doet pijn bij de spelers, van wie libero Hugo Rijken vertelt dat hij dit seizoen geen cent van Pro-Volley heeft ontvangen en zijn vader regelmatig heeft moeten bijspringen.

,,Gelukkig is de solidariteit onder de spelers groot, zegt de 22-jarige student geneeskunde. ,,Ik moest bijvoorbeeld mijn auto inleveren, maar een ander die dat nog niet hoefde, heeft met mij geruild, omdat ik uit Utrecht moet komen. Ik moet rondkomen met mijn studietoelage, die bijna in z'n geheel opgaat aan benzine.'

Om de situatie niet helemaal lijdzaam te ondergaan, waren de spelers deze week pas bereid weer te spelen als hun gegarandeerd zou worden, dat zij mogen spelen en dat zij verzekerd zijn. Bovendien verlangen zij een gebaar van VC Capelle en de NeVoBo. Rijken: ,,De club heeft daar gelukkig attent op gereageerd, nu de NeVoBo nog.'

Het statement van het team werd in de publiciteit gebracht door coach Marco Brouwers, een actie waarvan VC Capelle-voorzitter Vink niet gediend was. ,,Als de coach zegt `wij spelen niet zonder uitkering', moet hij weten dat niet Brouwers maar het bestuur dat bepaalt', zei Vink.

De coach van VC Capelle haalt zijn schouders op over die opmerking. Brouwers: ,,Het zal mij jeuken wat de voorzitter vindt. De spelers bepalen nog altijd zelf of ze wel of niet spelen. Weet je wat zo tragisch is? Dat alle nationale teams keurig binnen hun budgetten blijven, maar de heren die verantwoordelijk zijn voor de organisatie er een potje van hebben gemaakt.'

Dit is het slot van een drieluik over de problemen in het nationale volleybal. De eerste twee delen zijn te lezen op www.nrc.nl.

Rectificatie

Pro-Volley

In het artikel Studietoelage talent gaat op aan benzine (13 december, pagina 16) is vermeld dat de NeVoBo zal proberen de ex-directieleden Hans Hein en Toon van der Burgt van het failliete Pro-Volley persoonlijk aansprakelijk te stellen. Dat is niet juist; de volleybalbond wil de commissarissen van Pro-Volley aansprakelijk stellen.

    • Henk Stouwdam