Roerig bezoek abortusarts

Een lezing over abortus van de Nederlandse arts Rebecca Gomperts leidde het afgelopen weekeinde tot vechtpartijen in Buenos Aires.

Op een tafeltje bij de ingang staat een grote lege doos die voor de gelegenheid is omgebouwd tot collectebus. ,,Voor de kosten van de reis van Rebecca'', staat er op een handgeschreven papiertje om het doel van de inzameling te duiden.

Maar erg veel geld lijkt er niet te worden opgehaald. Al was het maar omdat er nauwelijks mensen de ingang weten te passeren. Een cordon van potige ultraconservatieve katholieke mannen – de armen ineengehaakt – verhindert veel voornamelijk vrouwelijke geïnteresseerden om een lezing bij te wonen van de Nederlandse arts en actievoerster voor abortus Rebecca Gomperts.

Na eerdere campagnes in Ierland, Polen en Portugal deed de 38-jarige Gomperts dit weekeinde voor het eerst een ander continent aan. En de komst van de oprichtster van de actiegroep Women on Waves – die onder andere via een drijvende kliniek op volle zee voor vrouwen het recht op abortus wil afdwingen – bleef in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires niet onopgemerkt. ,,Alsof Maradona ging spreken'', schreef dagblad Página/12 zaterdag over de overvloedige mediabelangstelling.

Het feit dat de Hollandse arts op uitnodiging van de linkse politieke partij Zelfbeschikking en Vrijheid een lezing gaf over abortus schoot de almachtige anti-abortus beweging in het verkeerde keelgat. Nadat beide kampen elkaar afgelopen vrijdagavond voor de deur van het cultureel centrum San Martín eerst een uur lang voor rotte vis hadden uitgemaakt, gingen ze uiteindelijk op de vuist. Mensen vielen van de trap. Pas toen een peloton van de mobiele eenheid met wapenstokken en schilden de partijen uit elkaar hadden gehaald, keerde de rust enigszins terug.

Voor een vijftigtal vrouwen die tijdig het zaaltje hadden weten te bereiken, werd Gomperts door gemeenteraadslid Noemí Oliveto geïntroduceerd en uitbundig geprezen. ,,Dit is geen arts van de dood zoals sommigen beweren, dit is de arts van het leven''. De Nederlandse arts moet volgens de Argentijnse politica het debat openbreken in een land waar volgens de minister van Volksgezondheid jaarlijks 500.000 vrouwen illegaal een abortus ondergaan maar waar volgens de president een debat over legalisering geen pas geeft.

Gomperts draagt een wijd vallend jurkje waardoor niet echt te zien is dat ze 5,5 maand zwanger is van haar eerste kind. Maar die zwangerschap is in Argentinië inmiddels algemeen bekend. Gomperts heeft het bekendgemaakt tijdens de persconferentie die ze gaf na aankomst. ,,Dat geeft me iets menselijks'', zegt ze later.

De actievoerster vertelt dat Nederland relatief het laagste aantal abortussen kent. ,,Dank zij seksuele voorlichting en de beschikbaarheid van voorbehoedsmiddelen''. Ze laat beelden zien van eerdere campagnes en legt vervolgens uit hoe je welke pillen en wanneer vaginaal kunt inbrengen om een ongewenste zwangerschap te onderbreken.

Na de tumultueuze lezing maakt het cultureel centrum bekend uit angst voor nieuwe ordeverstoringen Gomperts niet nog een keer te willen ontvangen zoals de bedoeling was. ,,Schokkend'', zegt Gomperts ,,dat zo de vrijheid van meningsuiting onmogelijk wordt gemaakt''. Later in het weekeinde wordt op een inderhaast gevonden nieuwe locatie alsnog een lezing van Gomperts gehouden voor vrouwen uit het binnenland. Vannacht is Gomperts teruggevlogen naar Nederland. Volgend jaar komt ze mogelijk terug. Met de boot.

    • Marcel Haenen