Promotor van joggen

De eigenzinnige Nieuw-Zeelandse hardlooptrainer Arthur Lydiard, die dit weekeinde overleed, verwierf internationale bekendheid als de man die het joggen populair maakte. Door zijn successen raakten zijn trainingsmethoden wereldwijd in zwang. Eind jaren zestig was Lydiard coach in Finland dat in de volgende jaren in korte tijd verschillende toplopers produceerde.

Door de successen van Lydiard werd duidelijk dat de lange, langzame trainingslopen zonder zuurstofschuld de effectiviteit van het hart-longsysteem verhoogden. Daardoor konden lopers kortere afstanden, waar wel zuurstofschuld werd geïncasseerd, sneller afwerken. De methoden van Lydiard sloegen later ook aan bij niet-wedstrijdlopers. Zij werden aangespoord door de gedachten dat de verhoogde hart-longcapaciteit een gezondheidsverhogend effect had, of raakten in de ban van hun steeds betere loopprestaties en gevoelens van welbehagen. Het joggen werd niet door Lydiard gecreëerd, zoals veel Nieuw-Zeelandse kranten vandaag schrijven, maar een inspirator daarvan was hij zeker.

Lydiard stierf dit weekeinde op een hotelkamer in het Amerikaanse Houston, waar hij eerder bij een plaatselijk hardloopevenement een lezing over zijn trainingsmethoden had gehouden. John Walker, winnaar van de gouden medaille op de 1.500 meter bij de Olympische Spelen van Montreal in 1976, zei vandaag dat er volgens Lydiard twee trainingsmethoden waren. ,,De zijne en de foute.''

De stevig gebouwde Lydiard begon als dertiger op experimentele basis met het lopen van afstanden van meer dan 160 kilometer per week. Hoewel hij basissnelheid miste, werd hij twee keer marathonkampioen van Nieuw Zeeland. Lydiard merkte dat hij met zijn trainingsbasis ook op kortere afstanden veel sneller ging lopen.

Hoewel hij de theoretische fysiologische kennis miste – Lydiard werkte aanvankelijk als schoenmaker en melkventer – probeerde hij zijn methoden ook op jonge baanatleten uit. Zo wonnen zijn pupillen Peter Snell en Murray Halberg olympisch goud op de Spelen van Rome in 1960 (Halberg) en Tokio in 1964 (Snell).

    • Hans van Kregten