Prijzen voor Duitse en Spaanse films

De Duitse film Gegen die Wand (Head On) en de Spaanse Mar adentro (The Sea Within) zijn de grote winnaars van de European Film Awards, de Europese Oscars, die zaterdagavond in Barcelona zijn uitgereikt.

Beide films wonnen twee prijzen. De Turks-Duitse filmmaker Fatih Akin werd voor zijn energieke liefdesdrama Gegen die Wand, dat de problemen van jonge Turken in Duitsland haarscherp in kaart brengt, bekroond met de prijs voor de beste film en de People's Choice Award voor beste regisseur. Bij zijn première op het Filmfestival Berlijn won de film al een Gouden Beer en de prijs van de internationale filmkritiek. De film draait op dit moment in de Nederlandse bioscopen. Regisseur Akin verwees in zijn dankwoord naar de politieke situatie rondom de toetreding van Turkije tot de Europese Unie: ,,Ik weet niet wat ik van deze Europese filmprijs moet denken. Ik heb twee nationaliteiten, waarvan één niet tot de Europese Unie behoort.''

Het is de tweede keer op rij dat een Duitse film de belangrijkste Europese filmprijs wint. Vorig jaar ging die naar Goodbye Lenin, van Wolfgang Becker.

Gastland Spanje was sterk vertegenwoordigd met Mar adentro. De Spaanse regisseur Alejandro Amenábar won de prijs voor beste regie en hoofdrolspeler Javier Bardem die voor beste acteur. Deze film over de strijd van een verlamde man om zijn recht op euthanasie zal eind januari 2005 in Nederland in première gaan. Rond die tijd zal ook prijswinnaar Imelda Staunton, bekroond voor haar rol van aborteuse Vera Drake, in Nederland te zien zijn in de gelijknamige film van Mike Leigh.

In zijn openingswoord refereerde regisseur Wim Wenders, president van de European Film Academy (EFA), nogal cryptisch aan de moord op Theo van Gogh: ,,De Academy is voortdurend in aanbouw, net als Europa een `work in progress'. De dood van onze Nederlandse collega Theo van Gogh herinnert ons aan het voortdurende werk dat wij moeten verrichten voor een vredig en veilig Europa.''

De avond was verder vederlicht en stond enigszins in contrast met de ernst van de onderwerpen in de door de EFA genomineerde en bekroonde films: abortus, euthanasie, zelfmoord, vrouwenmishandeling en seksuele vervreemding. De Oostenrijkse documentairemaker Hubert Sauper greep de bekroning van zijn film Darwin's Nightmare aan om zijn standpunten tegen globalisme uit te dragen: ,,Mijn film gaat over globalisme, vis en wapens. Op een of andere manier weten we allemaal dat wat we in mijn film zien, waar is. We moeten het alleen nog begrijpen.''

Nederland was vertegenwoordigd met een nominatie voor de documentaire The Last Victory van John Appel en met de actrices Renée Soutendijk en Thekla Reuten. Soutendijk trad op voor de Franse genomineerde film Les choristes. Reuten reikte als een van de Shooting Stars de Fassbinder Prijs voor Europese ontdekking van het jaar uit voor Certi bambini (Stolen Childhood).

    • Dana Linssen