Palestijnen voeren weer aanval uit

Na een periode van ogenschijnlijke rust is het geweld tussen Palestijnse groepen en het Israëlische leger weer opgelaaid. Militanten van Hamas en Fatah doodden gisteren in de Gazastrook vijf Israëlische soldaten.

De vijf, allen bedoeïenen uit de Negev, werden gedood bij een aanval op een militaire voorpost bij de grensovergang Rafah tussen de Gazastrook en Egypte. De bloedigste Palestijnse aanval in enkele maanden is een domper voor degenen die hoopten dat na de dood van de Palestijnse leider Yasser Arafat en aan de vooravond van Palestijnse verkiezingen de cyclus van geweld verbroken zou worden. De gedoodverfde opvolger van Arafat, oud-premier Mahmoud Abbas, heeft de afgelopen weken getracht Hamas te bewegen tot een hudna, een periode waarin de wapens onder strikte voorwaarden worden neergelegd. Abbas, die nu Marwan Barghouti zich definitief uit de verkiezingsstrijd heeft teruggetrokken, grote kans maakt tot president te worden verkozen, heeft echter nauwelijks greep, laat staan aanzien bij de moslimextremisten van Hamas.

Barghouti, die zich eerst niet en vervolgens weer wel kandidaat stelde, liet gisteren in Ramallah een brief voorlezen door zijn vrouw en aanhangers, waarin hij verklaarde zich terug te trekken als kandidaat en zich achter Abbas schaarde. Maar hij riep hem wel op de gewapende strijd tegen de Israëlische eenheden in de bezette gebieden en de nederzettingen voort te zetten. Abbas is een tegenstander van de gewapende intifadah.

De goed voorbereide aanval op de militaire voorpost van de grensovergang Rafah werd opgeëist door Hamas en Fatah, de organisatie van Abbas. Er moet maandenlang gewerkt zijn aan een 800 meter lange tunnel die tot onder de militaire post liep. Meteen nadat een bom van 1500 kilo tot ontploffing was gebracht, werd de post bestormd. De Israëlische luchtmacht reageerde vandaag door met raketten doelen in Gazastad te bestoken.

Bij het vluchtelingenkamp Khan Yunis in de Gazastrook is vorige week een Israëlische tankeenheid geposteerd om een einde te maken aan de beschieting met mortieren van de naburige Israëlische nederzetting Neve Dekalim, waarbij vijf kolonistenkinderen waren gewond. Bij een daaropvolgende beschieting van een schoolgebouw in het kamp werden vier Palestijnse kinderen gewond.

In de Palestijnse media en in de Gazastrook werd de aanval op de post bij Rafah toegejuicht als een heroïsche daad van verzet tegen de Israëlische ,,bezettingstroepen''. Voor Israël is de aanslag het bewijs dat ook na de dood van Arafat de kansen op een vergelijk met de Palestijnen niet groot zijn. ,,Onze eis was en is dat de Palestijnse terreur moet stoppen, dat is een keiharde voorwaarde voordat wij ook maar een gesprek met de Palestijnen kunnen voeren'', aldus een woordvoerder van premier Sharon. Volgens hem en het leger is het ,,overduidelijk'' dat Hamas bij de laatste actie is geholpen door de Libanese organisatie Hezbollah.