Ngo's in Afghanistan onder vuur

Trots meldde de Europese Commissie afgelopen maart de benoeming van Ramazan Bashardost tot minister van Planning in Afghanistan. Brussel verheugde zich over de aanstelling van Bashardost omdat hij in de zomer van 2003, na jarenlange ballingschap in Frankrijk, was terugkeerd naar zijn vaderlands met behulp van een speciaal terugkeerprogramma voor Afghanen, opgezet door de Europese Commissie en de Internationale Organisatie voor Migratie.

Maar of de vreugde over Bashardost nog zo groot is, is twijfelachtig. Het afgelopen jaar heeft de in Ghazni geboren jurist, die als politiek vluchteling les gaf aan de Universiteit van Parijs, vooral van zich laten horen door scherpe kritiek op de ruim tweeduizend niet-gouvermentele hulporganisaties in Afghanistan.

Die zijn, enkele goede uitgezonderd, vooral met zichzelf bezig, rijden rond in dure fourwheeldrives, resideren in prestigieuze kantoren en dragen niet wezenlijk bij aan Afghaanse ontwikkeling, aldus de minister. Geen wonder dat ngo's een geliefd doelwit zijn voor aanslagen, zei de minister deze zomer zelfs.

Dit weekeinde haalde minister Bashardost opnieuw uit naar de hulporganisaties. Die hebben nu, op hun beurt, bij president Karzai aangedrongen op zijn vertrek. Misschien krijgen ze hun zin.

,,De regering herkent zich niet in zijn commentaren; ze vertolken slechts zijn eigen mening'', haastte een presidentiële woordvoerder zich afgelopen weekeinde te verklaren. Volgens hem zoekt Bashardost de publiciteit om zijn eigen politieke toekomst veilig te stellen.