NeVoBo polste Blangé

Het bestuur van de volleybalbond (NeVoBo) heeft Peter Blangé gevraagd tot en met de Olympische Spelen van 2008 in Peking bondscoach van de Nederlandse mannenploeg te worden. De oud-international heeft bedankt, omdat hij na dit speeljaar zeker nog zeker één seizoen coach van Nesselande wil blijven.

Het aanbod van de NeVoBo is opmerkelijk gelet op de beschikbaarheid van Bert Goedkoop, die afgelopen zomer met Pro-Volley, de failliete beheersstichting van de nationale teams, een verbintenis voor nog eens twee jaar was aangegaan. Formeel is Goedkoop ontslagen en staat het de NeVoBo vrij een nieuwe bondscoach te zoeken, zuiver is de handelwijze niet.

Terwijl de bond de verbroken arbeidsovereenkomst van vrouwencoach Avital Selinger, die in dezelfde situatie als Goedkoop verkeert, wel wil eerbiedigen en hem een nieuw contract zal voorleggen, krijgt de mannencoach een andere behandeling. Er bestaan bij het bondsbestuur schijnbaar twijfels over Goedkoop, die de afgelopen vier jaar met het mannenteam redelijk tot goed heeft gepresteerd. Hij is duidelijk niet de eerste keus.

Volgens bondsvoorzitter Hans Nieukerke moet de benadering van Blangé niet worden uitgelegd als een actie van Goedkoop af te komen. Nieukerke: ,,Wij wilden weten of en onder welke voorwaarden Blangé beschikbaar is. Dat heb ik trouwens persoonlijk met Goedkoop besproken. Bovendien behoort hij tot de kandidaten. Maar ik weet dat er de afgelopen jaren discussie over hem is geweest. Er is een krachtenveld van clubs, potentiële sponsors, bondsraadsleden en hotemetoten uit het verleden met voor- en tegenstanders van Goedkoop. En daar heb ik ook mee te maken. Handel is handel.''

Goedkoop zegt dat hij niet per se bondscoach hoeft te blijven. ,,Voor mij staan alle opties open, hoewel het vinden van een club midden in het seizoen niet gemakkelijk zal zijn. Ik wil ook doorgaan als bondscoach, omdat ik de verjonging met het nationale team nog niet is afgerond. Maar ik moet wel de voorwaarden kennen. En wil ik weten of er draagvlak is; de spelers moeten mij wel willen.''