Nederland wil eisen luchtvaart verscherpen

Nederland wil vanaf volgend jaar scherpere eisen stellen aan luchtvaartmaatschappijen die een exploitatievergunning aanvragen. Minister Peijs (Verkeer en Waterstaat, CDA) heeft hier samen met Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk op aangedrongen bij de Europese Commissie. Dit is een direct gevolg van problemen bij Air Holland.

Een woordvoerder van het ministerie bevestigde vanmorgen dat vorige week om de aanscherping is gevraagd. De gebeurtenissen bij Air Holland, in het bijzonder de verdenking dat er een relatie bestaat met drugshandel, vormden de aanleiding. Momenteel staat de Europese wetgeving niet toe dat de aanvraag van een exploitatievergunning wordt gevolgd door een uitgebreide screening van de betreffende maatschappij en aanverwante rechtspersonen. Wel worden over de bedrijfsvoering jaarverslagen en accountantsrapporten gevraagd.

De troika van Nederland, Luxemburg en Engeland wil volgens de woordvoerder ,,een uitgebreide financiële scope''. Dat houdt in dat het begrip `solvabiliteit' uitgebreid zal worden, waarbij dan bijvoorbeeld ook kan worden gekeken naar de herkomst van de beschikbare gelden.

Op het ministerie van Verkeer en Waterstaat worden de gebeurtenissen rond Air Holland en luchtvaartmaatschappijde Exel Avaiation Group sinds de arrestatie vorige week van de financieel topman van laatstgenoemde, ,,nauwlettend gevolgd''. Exel-bestuurder Harm P. werd aangehouden op verdenking van witwaspraktijken, afpersing en valsheid in geschrifte.

De woordvoerder van VenW bevestigt dat de recente ontwikkelingen rond Air Holland en Exel met vluchten naar de Antillen, onderwerp van gesprek zijn. ,,Maar de handel en wandel van directieleden op zichzelf is nog geen aanleiding voor ons om in te grijpen''. Volgens de woordvoerder wordt er echter wel rekening mee gehouden dat andere maatschappijen vluchten moeten overnemen wanneer Exel verder in de problemen zou komen. Diverse reisorganisaties hebben inmiddels om duidelijkheid gevraagd van Exel-bestuurder De Vlieger. Mocht deze duidelijkheid uitblijven, dan willen ze contracten annuleren.