Mini-playstation uitverkocht

De eerste 200.000 exemplaren van de nieuwe spelletjescomputer van Sony zijn gisteren in enkele uren tijd uitverkocht.

Het mediaconcern Sony introduceerde het apparaat in Japan. Het gaat om de Sony Playstation Portable, een kleine, zwarte draagbare versie van het spelletjes-apparaat. Op het nieuwe type is ook muziek en film af te spelen. Sony is marktleider in de markt voor spelletjescomputers waarbij de speler is aangesloten op de televisie.

Met de introductie van de portable gaat Sony het duel aan met Nintendo, dat tot nu toe de markt voor `portable gaming' voor 98 procent in handen had. Nintendo introduceerde drie weken geleden in de Verenigde Staten een nieuw model, de DS, die vorige week in Japan op de markt kwam.

Bij de lancering van de Playstation Portable stonden gisteren lange rijen voor de winkels, omdat er geruchten waren dat de voorraad beperkt was. Er waren 200.000 apparaten beschikbaar, die omgerekend 189 dollar (146 euro) kostten. Sony wil in drie maanden drie miljoen stuks verkopen.

Een 24-jarige jongen die in Tokio de Playstation Portable aanschafte, zei dat hij het Sony-apparaat aantrekkelijk vond omdat Nintendo's geen mogelijkheid hebben muziek en films af te spelen. De Nintendo is met 143 dollar (111 euro) wel voordeliger.

Sony sprak onlangs de verwachting uit dat het nog deze maand 500.000 spelcomputers zal verkopen in Japan. Begin volgend jaar komt het bedrijf met dit product op de Amerikaanse en Europese markt. Daarom is het waarschijnlijk dat Nintendo de komende maanden de strijd om de spelcomputers wint, omdat de productiecapaciteit naar schatting vijf keer zo groot is als die van Sony.

Via een bod op internet hebben fans 500 apparaten gekocht voor slachtoffers van een aardbeving die twee maanden geleden plaatsvond in het noorden van Japan. Op een website bood een Amerikaan het drievoudige (560 dollar) voor de nieuwe Playstation.