Kerik toch geen minister VS

Bernard Kerik, de oud-politiecommissaris van New York, ziet ervan af minister van Binnenlandse Veiligheid te worden. Dat heeft het Witte Huis dit weekeinde gemeld.

Het besluit van Kerik (49) volgt op de onthulling dat zijn kindermeisje illegaal in de Verenigde Staten verbleef en hij niet de benodigde papieren voor haar had ingevuld, noch belasting had betaald. Kerik zou als minister van Binnenlandse Veiligheid verantwoordelijk zijn voor de Immigratie- en Naturalisatiedienst. De onthulling zou volgens hem ,,een belangrijke en onnodige afleiding zijn bij het essentiële werk van het ministerie''.

Nadat hij op 3 december was voorgedragen door president Bush als opvolger van minister Tom Ridge, deden zowel de federale recherche (FBI) als de Amerikaanse media een grondig onderzoek naar de oud-politieman. Amerikaanse kranten berichtten vorige week al over Keriks lidmaatschap van de raad van bestuur van Taser International, fabrikant van verdovingsgeweren. Het bedrijf doet zaken met het ministerie waarvan Kerik hoofd zou worden.

In een brief aan het Witte Huis schrijft Kerik dat hij ,,onder de huidige omstandigheden'' niet kan toestaan dat ,,persoonlijke zaken'' hem afleiden van zijn werk. Tijdens een persconferentie gisteren zei hij de beslissing niet deel te nemen aan de tweede regering-Bush zelf te hebben genomen om de president niet in verlegenheid te brengen.

Onduidelijk is wie Bush nu zal voordragen als opvolger van minister Ridge. Ridge bood begin deze maand zijn ontslag aan, omdat hij meer tijd wil besteden aan zijn familie. Het Witte Huis zou denken aan onder andere de Democratische senator Joe Lieberman, mede-auteur van de nieuwe wet ter hervorming van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Lieberman was in 2000 de `running mate' van Al Gore bij de presidentsverkiezingen. Oud-burgemeester van New York Rudy Giuliani de oud-baas van Kerik, zei desgevraagd tegen journalisten ,,geen kandidaat'' te zijn voor de post.