Joesjtsjenko vergiftigd met dioxine

Viktor Joesjtsjenko, presidentskandidaat in Oekraïne, is begin september het doelwit geweest van een poging hem met dioxine te vergiftigen. Dat hebben Weense artsen zaterdag gezegd na een nieuw onderzoek.

Al vorige week had een van de artsen tegen een Britse krant gezegd er zeker van te zijn dat Joesjtsjenko was vergiftigd; tot een definitief oordeel konden de artsen in het Weense Rudolfinerhaus echter pas komen als Joesjtsjenko voor een laatste reeks proeven naar Wenen zou komen, omdat hij bij zijn twee eerdere bezoeken aan Wenen nog niet was onderzocht op een dioxinevergiftiging. De presidentskandidaat vervoegde zich vrijdagavond voor een derde onderzoek bij het Rudolfinerhaus. Een dag later meldde de directeur van het ziekenhuis op een persconferentie dat het oordeel definitief was: na een nieuw bloedonderzoek door een gespecialiseerd laboratorium in Amsterdam was vast komen te staan dat Joesjtsjenko ,,door een derde persoon'' dioxine is toegediend.

De grote hoeveelheid dioxine in zijn lichaam, aldus de directeur van het ziekenhuis, dr Michael Zimpfer, heeft ernstige, maar herstelbare schade aangericht aan zijn lever, alvleesklier en darmen en heeft ook de chlooracne veroorzaakt die zijn gezicht ernstig heeft verminkt. De lever functioneert inmiddels weer normaal. De chlooracne kan volgens Zimpfer ,,binnen twee tot drie jaar'' verdwijnen. Joesjtsjenko is in staat ,,normaal te werken''. Het dioxinegehalte in Joesjtsjenko's bloed en weefsel is duizend keer het normale gehalte, zo zei Zimpfer.

De dioxine was Joesjtsjenko volgens Zimpfer heel makkelijk via zijn voedsel, bijvoorbeeld ,,in een gebonden soep'' toe te dienen. Joesjtsjenko zelf heeft steeds gezegd na een diner met de chef van de Oekraïense geheime dienst, Igor Smesjko, ziek te zijn geworden. Zimpfer zei dat Joesjtsjenko op 10 september, vijf dagen nadat hij ziek was geworden, voor het eerst in Wenen verscheen. Zijn toestand was toen kritiek, maar hij ,,stond niet op het punt te overlijden'', aldus Zimpfer. Daarvoor was de dosis te klein geweest.

Joesjtsjenko zelf zei gisteren op een persconferentie in Wenen dat hij zijn leven te danken heeft aan de artsen in Wenen en ,,blij is nog te leven''. Hij dankte ook de honderdduizenden aanhangers die in Kiev na de presidentsverkiezingen van 21 november op straat hebben gebivakkeerd om – met succes – een herhaling van de frauduleuze verkiezingen te forceren. ,,We hebben dit niet gezien in de afgelopen honderd jaar. Ik denk dat het vergelijkbaar is met de val van de Sovjet-Unie of de val van de Berlijnse Muur.''

Na de bekendmaking van de conclusies van de Weense artsen hebben aanhangers van Joesjtsjenko's rivaal in de presidentsverkiezingen, premier Viktor Janoekovitsj, tegengesproken iets met de poging tot moord op Joesjtsjenko te maken te hebben gehad. ,,Er zit geen logica in zo'n beschuldiging'', zo zei Janoekovitsj' campagnemanager.

Joesjtsjenko keerde gisteren uit Wenen naar Kiev terug om de campagne voor de nieuwe tweede ronde van de verkiezingen, die op 26 december wordt gehouden, voort te zetten. Het Oekraïense parket heeft het onderzoek naar de moordpoging inmiddels heropend. Het was aanvankelijk in oktober gesloten met de conclusie dat Joesjtsjenko een virusinfectie had.