In Roemenië koerst Basescu af op winst

Traian Basescu, leider van de centrum-rechtse Roemeense oppositie, lijkt de presidentsverkiezingen van gisteren te hebben gewonnen. Volgens de centrale kiescommissie kreeg hij 51,23 procent van de stemmen.

Zijn rivaal Adrian Nastase, premier, leider van de sociaal-democraten (ex-communisten) en tot gisteren duidelijk favoriet, bleef steken op 48,77 procent. Deze uitslag is gebaseerd op 99 procent van de stemmen. De einduitslag wordt pas woensdag verwacht.

Twee bureaus voor opiniepeiling kwamen op basis van exit polls, waarbij kiezers na het uitbrengen van hun stem naar hun voorkeur wordt gevraagd, tot vrijwel eensluidende conclusies. Het ene bureau gaf Nastase en Basescu elk precies 50 procent van de stemmen, het andere concludeerde dat Nastase 50,7 procent had gekregen en Basescu 49,3 procent. De marge van vergissing was in het laatste geval groter dan het verschil tussen de twee kandidaten. Beide peilingen werden twee uur voor het sluiten van de stembureaus afgesloten.

Zowel Nastase, premier en kandidaat voor de regerende sociaal-democraten, als Basescu, kandidaat voor de oppositionele centrum-rechtse alliantie Rechtvaardigheid en Waarheid (DA) en burgemeester van Boekarest, eiste de zege op. Basescu voorspelde dat hij de toen nog gemelde achterstand nog zou inlopen, omdat veel van zijn aanhangers pas tegen het eind van de verkiezingsdag naar de stembus waren gegaan. De sfeer in zijn hoofdkwartier was opgetogen, dit in tegenstelling tot die in Nastase's hoofdkwartier. Ook op het Universiteitsplein in Boekarest werd feest gevierd door aanhangers van de DA. Ze zwaaiden met oranje vlaggen en ballonnen – oranje is de kleur van de DA.

De president wijst in Roemenië de premier aan. Bij de recente parlementsverkiezingen werden de sociaal-democraten de grootste partij, maar noch zij, noch de oppositionele DA zijn op dit moment in staat een meerderheidsregering te vormen, tenzij een van hen in zee zou gaan met de ultra-nationalistische Groot-Roemenië Partij.

In de hoofdstad Boekarest protesteerden bij het gebouw van de centrale kiescommissie tientallen kiezers die hun stem niet meer hadden kunnen uitbrengen doordat de stembureaus stipt op tijd sloten, ook al stonden er nog kiezers te wachten. Ongeveer drieduizend waarnemers hebben toezicht gehouden op het stemmen. Na de eerste ronde van de presidents- en parlementsverkiezingen maakte de DA melding van fraude op grote schaal door de aanhangers van de sociaal-democraten.

portret Basescu: pagina 5