Hans Croiset ontvangt VSCD Oeuvreprijs

Toneelregisseur en acteur Hans Croiset (1935) krijgt dit jaar de VSCD-Oeuvre prijs. Dat heeft de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) zaterdag in de Amsterdamse Stadsschouwburg bekendgemaakt, na afloop van Vondels Jozef in Egypte, dat door Croiset werd geregisseerd. De jury schrijft over Croiset: ,,Acteur, regisseur, toneelleider en toneelpedagoog, inspirator van schrijvers en jongere toneelmakers, taalminnaar en cultuurdrager, breed en brutaal opererend; Hans Croiset heeft na 40 jaar zijn stempel gedrukt op het Nederlandse toneellandschap.'' Croiset, telg van een roemrijk toneelgeslacht, was artistiek leider van de Arnhemse toneelgroep Theater, van de Haagse Comedie, het Publiekstheater, en het Nationale Toneel. Ook was hij medeoprichter van toneelblad Teatraal. In 1980 kreeg hij de Louis d'Or. In 1996 was hij mede-oprichter van Het Toneel Speelt, een groep die zich richt op nieuw en klassiek Nederlands repertoire. Croiset krijgt de prijs 20 juni op het Toneelprijzengala in het Amsterdamse Carré.