Grote vraag

Wat is er mis met Ajax?

Ik besef dat ik vooral de vrouwelijke lezers van deze rubriek geen groot plezier doe met deze vraag, maar het leven kan niet altijd een lolletje zijn. De grote vragen van deze tijd mogen we niet uit de weg gaan.

Wat is er dus mis met Ajax?

Op 10 mei van dit jaar, de dag nadat Ajax kampioen was geworden, schreef ik: ,,Ik wil de feestvreugde niet bederven, maar ik moet bekennen dat ik weinig opgetogen ben over dit kampioenschap van Ajax. Het was een nogal vervelend seizoen met slechts twee interessante wedstrijden (...) Als Koeman er ook het komend seizoen niet méér van weet te maken, voorzie ik intern bij Ajax de nodige bezorgdheid over zijn leiderschap. En zeker bij technisch directeur Louis van Gaal die geporteerd is voor een wat avontuurlijker soort voetbal.''

Een half jaar later was Van Gaal opgestapt en voetbalde Ajax vervelender dan ooit. Ajax is een soort PSV geworden, een PSV in mindere tijden wel te verstaan. De jongens werken hard, maar er zit geen sprankeling meer in, het is zwoegen en ploeteren en hopen dat de goeie God in de laatste minuten een engeltje stuurt.

Zo won Ajax ook gistermiddag weer van Vitesse. Met 1-0. Van wie? Van Vitesse, een ploegje ijverige, modale voetballers uit Arnhem met een begroting die nog geen kwart zal bedragen van die van Ajax. Met een beetje meer geluk en branie had Vitesse kunnen winnen.

Inmiddels haalt bij Ajax bijna geen enkele jonge speler meer zijn niveau. Van der Vaart: onzichtbaar. Sneijder: zonder zelfvertrouwen. Mitea: krampachtig. Stekelenburg en Heitinga: vervangen.

Het lijkt wel alsof er tussen coach en team een permanente kortsluiting is uitgebroken die niet meer te repareren valt. Iedere andere coach zou allang vervangen zijn, zoals Co Adriaanse overkwam, maar Koeman geniet de steun van de almachtige Cruijff, de man die bij Ajax wordt aangezien voor de goeie God zélf.

Ajax probeert altijd veel professionele allure uit te stralen, maar eigenlijk is het een bar slecht geleide club. Het is een soort sekte, met een naar binnen gerichte cultuur, waarbij voor de buitenwacht onduidelijk is wie er precies aan welke touwtjes trekt. Correctie van beleid is in zo'n klimaat vrijwel onmogelijk. Zo mocht Koeman een hele rits peperdure miskopen doen, zonder dat iemand ingreep.

Symptomatisch was de tussentijdse verkoop van Ibrahimovic, de enige goede spits die Ajax nog had. Daarmee onthoofdde Ajax zichzelf nog voor het seizoen goed en wel begonnen was. Wie was er verantwoordelijk voor deze krankjorume blunder? Een bevredigende verklaring daarvoor heb ik nooit gelezen. Het enige dat vaststaat is dat Koeman geen veto over deze verkoop heeft uitgesproken, wat hem in ieder geval medeverantwoordelijk maakt.

Bij dat alles heeft Ajax ook nog de pech dat de media te veel ontzag voor club en spelers tonen. Het maakte de club zelfgenoegzaam en de spelers verwend. De meest gestelde vraag aan Rafael van der Vaart in interviews was: ,,Rafael, jij bent zó goed, wat doe je eigenlijk nog in Nederland?''

Nu luidt de vraag: wat doet Nederland nog met Rafael van der Vaart?

    • Frits Abrahams