Goud Veldhuis 50 vrij

Marleen Veldhuis heeft gisteren bij de Europese kampioenschappen zwemmen kortebaan in Wenen haar Europese titel op de 50 meter vrij geprolongeerd. Ze tikte in een persoonlijk record van 24,34 seconden als eerste aan. Hinkelien Schreuder won de bronzen medaille in 24,64. Het is haar eerste individuele medaille op een internationaal titeltoernooi.

Veldhuis en Schreuder brachten het totaal aantal Nederlandse medailles bij dit EK op zes. Veldhuis won eerder zilver op de 100 vrij. De vrouwen wonnen met de estafette goud op de 4x50 vrij en 4x50 wissel. Op het laatste nummer verbeterde het kwartet het wereldrecord. Mark Veens zorgde in Wenen voor het enige succes bij de mannen met zilver op de 50 meter vrij.

Veldhuis had vorig jaar in Dublin met individueel goud en zilver ook al een grote bijdrage aan het Nederlandse succes. Bij de Olympische Spelen in Athene kon ze de hoge verwachtingen niet waarmaken. Ze slaagde er daar zelfs niet in om zich te plaatsen voor een finale. Bij de WK kortebaan in oktober in Indianapolis rehabiliteerde Veldhuis zich al met goud op de 50 vrij en brons op de dubbele afstand. ,,Het is fijn het jaar op deze manier te kunnen afsluiten. Ik heb me bij de Spelen wel even afgevraagd waar ik het allemaal voor deed. Maar het antwoord kwam al snel. Ik heb gewoon heel veel plezier in zwemmen. Met de nodige ervaring hoop er ik straks bij alle grote toernooien te staan.''