Gevechten laaien op in oosten van Congo

Gewapende groepen zijn het afgelopen weekend op verschillende plaatsen in Oost-Congo met elkaar in botsing gekomen. Hoeveel slachtoffers zijn gevallen, is niet bekend. De gevechten illustreren de toenemende onrust in het oosten die een ernstige bedreiging vormt voor het Congolese vredesproces.

De Congolese regering heeft een topontmoeting met buurlanden Rwanda en Oeganda over de veiligheid langs de grenzen op het laatste moment afgezegd. Daarmee protesteerde Congo tegen de aanwezigheid van Rwandese troepen op Congolees grondgebied. ,,Ons land is in oorlog'', zei een bewindsman. ,,Voordat we kunnen praten, moeten de Rwandese troepen eerst vertrokken zijn.''

Bij het dorp Kirotshe, ten zuidwesten van de stad Goma, hebben zaterdag zware gevechten plaatsgevonden tussen twee vleugels van een Congolese militie: de Mai Mai. De ene vleugel heeft tijdens de burgeroorlog aan de kant van de regering gevochten, de andere aan de kant van de rebellenbeweging RCD. Volgens een vredesakkoord zouden alle rebellen, milities en regeringssoldaten opgaan in een nieuw nationaal leger. Maar die integratie levert grote problemen op.

Dat bleek ook uit gevechten bij de stad Kanyabayonga, zeventig kilometer ten noorden van Goma. Troepenversterkingen die de regering naar het oosten had gestuurd, kwamen daar in aanvaring met een onderdeel van het regeringsleger dat uit voormalige strijders van de rebellenbeweging RCD bestond. De voormalige rebellen openden het vuur op hun collega's toen ze hoorden dat ze elders zouden worden gestationeerd.

De jongste golf van gevechten ontstond nadat Rwanda vorige maand aankondigde dat het Congo zou binnenvallen om Rwandese Hutu-milities onschadelijk te maken die vanuit Congo opereren. Zeker is dat Rwandese soldaten de grens zijn overgestoken maar onduidelijk is of ze nog steeds op Congolees grondgebied zijn. Dat is lastig vast te stellen omdat Rwandese soldaten niet altijd geüniformeerd zijn. In burger zijn ze niet te onderscheiden van de Banyamulenge, de Congolese Tutsi's. Volgens VN-documenten die de BBC heeft gezien, staat vast dat Rwanda zich in Congo bedient van plaatselijke strijdgroepen.