Film over moord op Fortuyn eerst alleen via internet te zien

06/05 komt pas eind januari in de bioscoop, zei directeur P. Spuijbroek van geldschieter Tiscali gisteren voor de première van de film. Misschien opent Van Goghs laatste film het filmfestival Rotterdam wel, zei producent G. van de Westelaken. Hoewel 06/05 daar wel ,,een grootse première'' zal krijgen, is nog niet zeker dat het de openingsfilm wordt, zegt directeur Sandra den Hamer van het festival. ,,We zijn daarover nog in gesprek met Van de Westelaken. In ieder geval komt er een hommage aan Van Gogh.''

De première bij Dudok in Den Haag was zwaar beveiligd. Er was geen concrete bedreiging, zei Van de Westelaken, ,,Maar zo leven we nu eenmaal tegenwoordig''. In eerste instantie is 06/05 alleen verkrijgbaar op internet. Tot zaterdag 18 december kan men de film downloaden. Vanaf woensdagochtend 11 uur verstrekt Tiscali tegen betaling van 4,99 de code waarmee de film kan worden bekeken. Die code blijft 48 uur geldig. Na zaterdag gaat de site weer dicht. Volgens Spuijbroek om de bioscoop niet in de weg te zitten.

Tiscali noemt het project een succes als meer dan duizend mensen de film bekijken. Vanochtend om 8 uur hadden al 4.000 mensen de film binnengehaald. De opbrengst gaat naar het studiefonds van Van Goghs zoon Lieuwe.